Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Παραμονή του Αγίου Νικολάου οι Αμφικλειώτες αναβίωσαν το έθιμο του <Χόνδρος.>


Όπως είναι γενικά παραδεκτό η λαϊκή παράδοση καλό είναι να μην παραμένει μόνο απλό έκθεμα ενός μουσείου, αλλά παράλληλα να βιώνεται κατά το δυνατόν και να μεταλαμπαδεύεται  στους νεώτερους ζωντανή αλλά και διδακτική.


Τα παραπάνω υλοποιεί από χρόνια και με τον καλύτερο τρόπο ο Λαογραφικός και Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας <Η ΔΙΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ,> ο οποίος πέρα από τα θεματικά Μουσεία που διατηρεί [Μουσείο Άρτου & Μουσείο Επαγγελμάτων], πραγματοποιεί και ουσιαστικές αναβιώσεις της αξιόλογης τοπικής λαϊκής παράδοσης. 


Ένα ακόμα παράδειγμα, έχει προηγηθεί άλλωστε η γιορτή της μεσοσπορίτισσας (21 ΝΟΕ.), είναι και η αποψινή, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  παραμονή του Αγίου Νικολάου, ετήσια εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου  <Χόνδρος.> Όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο <χόνδρος> πεντανόστιμος και το χειμωνιάτικο κρύο συγκέντρωσε πολυάριθμους Αμφικλειώτες και επισκέπτες γύρο από το καζάνι και το ζεστό περιεχόμενο.
Ένα χορευτικό τμήμα του Συλλόγου έδωσε τον τόνο της γιορτής, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.  


Η παρασκευή σε κάθε σχεδόν σπίτι του Χόνδρου, {χυλώδες εύγευστο ζεστό έδεσμα με βάση το σιτάρι},  την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου, σηματοδοτούσε στην κατ’ εξοχήν τότε αγροτική Αμφίκλεια το τέλος της σποράς των δημητριακών και των εξωτερικών αγροτικών ασχολιών λόγω αφ’ ενός του καιρού, αλλά και λόγω των σημαντικών γιορτών της Χριστιανοσύνης που ακολουθούσαν.


Δ. Ι. Καλπύρης
Αμφίκλεια




ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ: ΧΟΝΔΡΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ, (ΔΑΔΙΩΤΙΚΟΣ)
Είδος: κουζίνα ελληνική
Εκτέλεση:Βάζετε σε κρύο νερό 3-4 ώρες (ή 1 ώρα σε χλιαρό νερό) σιτάρι (ποσότητα αναλόγως) σκληρό ψωμωμένο για να μαλακώσει.Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το βάζετε σε σακούλα χοντρή υφαντή, δένετε καλά το άνοιγμα της σακούλας και το κοπανάτε σε ένα πεζούλι πέτρινο ρίχνοντας ζεστό νερό κατά διαστήματα πάνω στη σακούλα.Το κοπανάτε μέχρι να βγει η φλούδα, μετά το τρίβετε με τα χέρια σας στο μέσα λούκι ενός κεραμιδιού, για να βγει καλά η φλούδα. Το απλώστε για λίγο σε ένα καθαρό πανί να στεγνώσει. Το ξανεμίζετε να πέσει η φλούδα, μετά το βάζετε σε μια κατσαρόλα και αλλάζετε νερό ώσπου να μη μείνει καμιά φλούδα.Το βάζετε στη φωτιά με νερό, ανακατεύετε συνέχεια γιατί κολλάει, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται.Προς το τέλος, προσθέστε φύλλα δάφνης, άκοπη κανέλλα (για άρωμα) και λίγο αλάτι.Όταν βράσει καλά και γίνει σαν κρέμα, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το καίτε με λάδι.Το σερβίρετε πασπαλίζοντας το με κανέλλα και ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: