Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Αμέτρητοι φέτος οι «καλεσμένοι» του… Βλάχικου Γάμου στη Θήβα!

 



   Μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας τα «μπουλούκια» των Βλάχων συγκεντρώθηκαν στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας για φαγητό, χορό και τις «τελευταίες σκοτούρες» της γαμήλιας πομπής και της τελετής του γάμου. Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας γλέντησε, χόρεψε και φωτογραφήθηκε με τους βλάχους σε μια ατμόσφαιρα ξεφαντώματος και χαράς.

  Όλοι μαζί οι Βλάχοι έστρωσαν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά (τουρσιά, ελιές, ταραμά, χαλβά και λαγάνες) τα οποία μοιράζονται μαζί με τους επισκέπτες και τσουγκρίζουν μαζί τους τα ποτήρια με το διαλεχτό κρασί που ήταν μια ευγενική και γενναιόδωρη χορηγία των Οινοποιείων :  Ζαχαρία, Μπλάνα, Θηβαϊκή Γη, Ζυγογιάννη, Ελληνικά Κελάρια Οίνου (Κουρτάκης), Κατσέλη καθώς του Οινοποιείου Ζαχαρίας που προσέφερε τεράστια ποσότητα οίνου.




  Με αφετηρία την Αγία Τριάδα ξεκίνησε η πομπή των μπουλουκιών που ακολούθησε χορεύοντας τη νυφική άμαξα για την οδό Πινδάρου όπου είχαν στηθεί τα κονάκια των συμπεθέρων και διεξήχθη η τελική «διαπραγμάτευση» για την προίκα και την …τιμή της νύφης μέσα από έναν σατυρικό και άκρως σκωπτικό διάλογο.

   Τα μπουλούκια μαζί με όλους τους επισκέπτες – καλεσμένους της αναπαράστασης του ποιμενικού Γάμου συνέχισαν μέχρι το βράδυ να χορεύουν στους ρυθμούς της πίπιζας και του νταουλιού συμπαρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε μια φρενίτιδα χαράς και διασκέδασης.

  Το έθιμο ολοκληρώθηκε με τον χορό του «πεθαμένου» μια αναπαράσταση με χαρακτήρα ευετηρικό που ξορκίζει τον θάνατο και καρτερεί την αναγέννηση του ανθρώπου και ολόκληρης της φύσης!

   Το γλέντι συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας με τους Βλάχους να συγκεντρώνονται στα μαγαζιά της Θήβας για φαγητό ευχόμενοι σε όλους …Καλή Σαρακοστή και του χρόνου «στο μέτρο»!!!

  Ο Παραδοσιακός Σύλλογος Βλάχικου Γάμου σε μια συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θηβαίων κρατάν ζωντανό και ελκυστικό ένα έθιμο που αντλεί τα δομικά του  στοιχεία από την αρχαιότητα, συνδυάζει στοιχεία λαογραφίας, αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μυσταγωγίας «παντρεύοντας τα» με τη χριστιανική παράδοση και τη ζωή των ποιμένων καθιστώντας έτσι τον Βλάχικο Γάμο ένα εμβληματικό και ξακουστό σε όλη της Ελλάδα έθιμο, που έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: