Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Γ. Πούλου: Οι Δήμοι χάνουν σημαντικά έσοδα από τη μη είσπραξη του ΤΑΠ, με ευθύνη της κυβέρνησης!

 


Με Ερώτηση που κατέθεσα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και συνυπογράφουν 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξα στη Βουλή το ζήτημα της  απώλειας κρίσιμων εσόδων για τους Δήμους, ως συνέπεια της κατάργησης –με τον ν. 5076/2023– της βεβαίωσης μη οφειλής του «Τέλους Ακίνητης Περιουσίας» (ΤΑΠ) για την καταχώρηση πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, και την αντικατάστασή του με αναποτελεσματικό σύστημα που εμπλέκει το Κτηματολόγιο. 

Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την έκδοση των βεβαιώσεων με την καταβολή του 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ως εγγύηση, μέχρι την έκδοση οριστικής βεβαίωσης του ποσού από τους Δήμους. Έτσι, διασφαλίζεται τόσο η γρήγορη διεκπεραίωση των αγοραπωλησιών των ακινήτων, όσο και η είσπραξη εσόδων για τους Δήμους. Ωστόσο, η κυβέρνηση την αγνοεί επιδεικτικά.  

Η οικονομική αφαίμαξη της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ΟΤΑ χρειάζονται πόρους για να επιτελέσουν το έργο τους. Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να βρουν άμεσα λύση στο πρόβλημα!                                                                                        

Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ:

https://docs.google.com/document/d/1gVGRMoqg_oN4OBziA7Ept4Pw6yfaNVIB/edit?usp=sharing&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true

 Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας 

Τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: