Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Αυγενάκης στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Η ίδρυση Διεπαγγελματικής Μελιού, καθοριστική για την ενίσχυση της μελισσοκομίας και την εκπροσώπηση του κλάδου στην ΕΕ

 


Καθοριστική για την ενίσχυση της Μελισσοκομίας και την εκπροσώπησή της στα όργανα της ΕΕ, θεωρεί το ΥΠΑΑΤ την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης εγκαινιάζοντας, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

 

Παράλληλα, με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον κλάδο, ανακοίνωσε τις παρεκκλίσεις που ενέκρινε στις δράσεις του τομεακού προγράμματος, για όλους τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από πλημμύρες ή πυρκαγιές το 2023.

 

Για τη στήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας, στις άμεσες προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι: 

·                Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με την υφιστάμενη λειτουργία του ΕΛΓΑ. «Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και σε συνεργασία μαζί σας, στοχεύουμε στην επίλυση αυτών των ζητημάτων. Θέλουμε τις προτάσεις σας!».

·                Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού τροφίμων για την πάταξη της νοθείας στο μέλι, καθώς και των παράνομων ελληνοποιήσεων.

·                Η ανάγκη συντονισμού με άλλα Υπουργεία, όπως Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα των παραγωγών.

·                Η μέριμνα για το σχηματισμό Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού για την ενίσχυση του κλάδου, την περαιτέρω ανάπτυξή του στα ευρωπαϊκά πλαίσια, καθώς και την εκπροσώπηση στα όργανα της ΕΕ.

 

Ο ΥπΑΑΤ συνέστησε σε όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν «ένα βήμα πίσω για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, πολλά βήματα μπροστά!». Και τους κάλεσε να καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι του διαλόγου για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, διεπαγγελματικής οργάνωσης μελιού.

 

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους μελισσοκόμους και τη θέσπιση παρεκκλίσεων από τις δράσεις του τομεακού προγράμματος ύψους 61 εκατ. ευρώ, ο ΥπΑΑΤ τόνισε:

-          Οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του Τομεακού Προγράμματος Μελιού με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες πριν από τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές και τις δηλώσεις του 2022.

-          Διευκολύνεται η αντικατάσταση κυψελών σε περιπτώσεις ζημίας 50% ανά έτος. Το ποσοστό ενίσχυσης της δαπάνης προμήθειας ανά κυψέλη αντικατάστασης ορίζεται στο 80% επί της μέγιστης καθαρής επιλέξιμης αξίας των ειδών, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων στο εν λόγω πρόγραμμα.

-          Καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες, σε κυψέλες αντικατάστασης και σε μεμονωμένες κινητές βάσεις. Η παρέκκλιση αφορά κυψέλες ξύλινου και πλαστικού τύπου.

-          Δεν θα αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού της δικαιούμενης ενίσχυσης για το έτος 2024, η δήλωση συνολικής ετήσιας γεωργικής παραγωγής, που είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη των 5.000 €.

-          Το ποσό ενίσχυσης ανά επιλέξιμη κυψέλη, προσαυξάνεται κατά 50%.

 

Για την πληρωμή των βιολογικών σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα, θα υπάρξουν παρεκκλίσεις σε σχέση με τα ισχύοντα, ώστε να πληρωθούν κανονικά οι δικαιούχοι.

Φυσικά, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, τα μέτρα που ισχύουν για τα 112.000 μελισσοσμήνη που χάθηκαν στη Θεσσαλία και την καταβολή από τον ΕΛΓΑ 75 ευρώ ανά μελισσοσμήνος, ισχύουν και για τους πυρόπληκτους του Έβρου. Εκεί καταστράφηκαν 1.700 κυψέλες. «Στόχος μας», τόνισε, «είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής σε αυτές τις περιοχές, με τους ευνοϊκότερους όρους για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί, και με αυτό τον γνώμονα κινούμαστε και πράττουμε».

 

Κάνοντας αναφορά στην πολιτική του ΥΠΑΑΤ απέναντι στο μέλι, είπε ότι στηρίζει τη λειτουργία, την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και τόνισε:

«Με τη συμβολή πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως το ΜΑΙΧ, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά ακόμη και το ΙΓΕ, στοχεύουμε στην κατάρτιση των μελισσοκόμων και στην υλοποίηση εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας. Βασικό μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία κέντρων μελισσοκομίας. Στόχος μας είναι η παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας, που θα βρουν την θέση που τους αξίζουν στην αγορά. Τέλος, στηρίζουμε έμπρακτα τη νομαδική μελισσοκομία, που έχει τη μερίδα του λέοντος στον κλάδο στην Ελλάδα, ενώ επίσης φροντίζουμε για τον εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας και βελτίωση της βιοποικιλότητας».

 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε το μέλι ελληνικό διατροφικό θησαυρό και δήλωσε υπερήφανος, γιατί εφέτος στο Φεστιβάλ Μελιού τιμώμενη Περιφέρεια είναι η Κρήτη. Υπενθύμισε δε, ότι το μέλι είναι, ίσως, ο πολυτιμότερος καρπός της σοφίας της φύσης και η μέλισσα ο παράγοντας που εξασφαλίζει την ισορροπία στη φύση. Και τούτο, διότι το 35% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως επηρεάζεται από τους επικονιαστές. Επίσης, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%, χωρίς την βοήθεια των μελισσών. Με λίγα λόγια, χωρίς τις μέλισσες και με δεδομένη την κλιματική κρίση θα υπήρχε και επισιτιστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: