Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Ομιλία του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Τι είπε για τη ΛΑΡΚΟ

 

 

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μουλκιώτης, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε ένα περιβάλλον της δήθεν καλής νομοθέτησης και του επιτελικού κράτους, εμμένει να επιλέξει την απαράδεκτη μορφή των τροπολογιών για πολλά και διαφορετικά ζητήματα του ελληνικού γίγνεσθαι, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο. Θύμα για δεύτερη φορά, αυτής της νομοθετικής προσέγγισης διά τροπολογιών, είναι και η ΛΑΡΚΟ.

Σχετικά με την διαδικασία μέσω της οποίας η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά προδιαγράφει το τέλος, μετά 56 χρόνια, της ιστορικής βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ, ο βουλευτής Βοιωτίας τόνισε ότι: 

  • Τον Φεβρουάριο2020 η Κυβέρνηση, με τροπολογία που έφερε στη Βουλή την τελευταία στιγμή, έθεσε την ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με προοπτική την ιδιωτικοποίηση – εκποίηση της. 
  • Τώρα, μέσω της ίδιας διαδικασίας, με τροπολογία, φέρνει τη ρύθμιση για τον διπλό διαγωνισμό μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης που αποφάνθηκε ότι το Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Λάρυμνας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον των εργαζομένων. 
  • Δεν ανοίγει η Κυβέρνηση καθόλου τη συζήτηση για το κρίσιμο του μεταλλεύματος του νικελίου και του κοβαλτίου. Δεν έχει κανένα σχέδιο για τον λατερίτη και για το λατομείο και πώς αυτό θα αξιοποιηθεί. Αδιαφορεί ότι είμαστε η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε κρίσιμα αποθέματα για την Ευρώπη και με την τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας να είναι μπροστά μας. 
  • Οι πράξεις της Κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι σε σχέση με την ΛΑΡΚΟ είχε ένα και μοναδικό σχέδιο: το ξεπούλημα της, ενώ άγνωστο παραμένει ποιος θα απολογηθεί στο τέλος στον ελληνικό λαό, για το πόσο κόστισε αυτή η διαδικασία, τι ενέργειες έπραξε ή δεν έπραξε η διαχείριση για να μεγιστοποιηθεί το τίμημα της μεταβίβασης, αλλά και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. 
  • Δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές  τους, ούτε για τους επαγγελματίες που είχαν συνεργασία με την ΛΑΡΚΟ, την ώρα που 12.500 ΑΦΜ εμπλέκονται με την εταιρεία. Όλοι εκτός παραγωγής, ενώ οι τοπικές κοινωνίες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κοζάνης και Καστοριάς, θα χτυπηθούν ανελέητα.
  • Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι της ιστορικής βιομηχανίας θα βρεθούν χωρίς δουλειά, πλην όμως η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως, μη έχοντας προβεί σε κάποια δημόσια δέσμευση για εκείνους και τις θέσεις εργασίας τους, ούτε και για τους αποχωρήσαντες εργαζομένους.
  • Την ώρα που οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, για την μετα-κορωνοϊό εποχή,  επιλέγουν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις, σε στρατηγικούς τομείς παραγωγής,  αξιοποιώντας το πλαίσιο υποστήριξης, που υιοθέτησε στις 19-3-2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την διάσωσή τους, η ελληνική Κυβέρνηση για την ΛΑΡΚΟ, εμμένει στην έωλη επιλογή της, ακολουθώντας λάθη και παραλείψεις του δικού της κακού παρελθόντος, αδιαφορώντας για την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, την σημαντικότητα της εταιρείας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που δραστηριοποιείται. 
  • Το Κίνημα Αλλαγής αντιτίθεται στις πρακτικές της Κυβέρνησης, καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, καταψηφίζει την νομοθετική ρύθμιση και τάσσεται υπέρ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. 

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: