Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ για την 28η Οκτωβρίου 1940

 


Η αγωνιστικότητα των Ελλήνων επιβεβαιώθηκε περίτρανα με τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού στρατού στην προάσπιση της πατρίδας μας απέναντι στη Φασιστική εισβολή των δυνάμεων του άξονα. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με σθένος και αποφασιστικότητα και με εθνική σύμπνοια κατόρθωσαν να επιτύχουν τις πρώτες νίκες ενάντια στον άξονα, αποδεικνύοντας πως δεν ήταν ανίκητες οι δυνάμεις του φασισμού. Η ελληνική αντίσταση υπήρξε σθεναρή και μέχρι τέλους απέναντι και στη Γερμανική εισβολή της 6ης Απριλίου 1941, κόντρα στον ισχυρότερο στρατό της εποχής εκείνης. Οι ελληνικές επιτυχίες καθόρισαν την έκβαση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς έδωσαν το χρονικό περιθώριο στις δυνάμεις που πολεμούσαν τον Φασισμό να ανασυγκροτηθούν.

Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι για το έπος του 1940 και για την εθνική αντίσταση της περιόδου 1941-1944. Δυστυχώς, θέλουμε να ξεχάσουμε τη θλιβερή περίοδο του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε την απελευθέρωση και πήγε πολύ πίσω τη χώρα μας. Ως λαός έχουμε αποδείξει πως είμαστε ικανοί για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Τιμούμε τους ήρωες που δόξασαν τη χώρα μας και δεν ξεχνούμε πως η διχόνοια έχει υπάρξει καταστροφική για το έθνος μας.

Σήμερα, διάγουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην υγεία, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και σε κάθε έκφραση της ανθρώπινης δραστηριότητας να είναι σε εξέλιξη. Χρειάζεται μεγάλη προσήλωση στην κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα από το σεβασμό και την τήρηση των μέτρων προφύλαξης και προστασίας προκειμένου να αποφύγουμε συνέπειες που θα είναι καταστροφικές για το λαό και τη χώρα μας.

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα διεξαχθεί με μέτρα προστασίας, χωρίς παρελάσεις και με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στις δοξολογίες και τις καταθέσεις στεφάνων. Μπορεί να είναι λιγότερο εντυπωσιακός ο τρόπος του εορτασμού της εθνικής εορτής, αλλά αυτό δε μειώνει σε τίποτε την αξία της συλλογικής μνήμης των απλών αγωνιστών που έδωσαν τα νιάτα τους για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, αποτελώντας παράδειγμα για εμάς του σύγχρονους, σε μια περίοδο που η εθνική ακεραιότητα της χώρας τίθεται σε αμφισβήτηση από τους εξ ανατολών γείτονες μας.

Το έθνος μας παραμένει ισχυρό μέσα από τη συλλογική μνήμη και τιμή όσων θυσιάστηκαν για να παραμείνει η Ελλάδα ανεξάρτητη, ελεύθερη, ισχυρή και δημοκρατική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: