Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Οι προτάσεις του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς για την αναδιοργάνωση της Κωπαΐδας


Σε έκτακτη συνέλευση των μελών του ΔΣ προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς την Τετάρτη 8/4. Εκεί, τέθηκαν προς συζήτηση τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες πλημμύρες στον κάμπο τις κωπαΐδος.

Μετά από ενδελεχή ανάλυση των πρόσφατων γεγονότων,  προέκυψαν τα εξής προβλήματα στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα στοχευμένες λύσεις ώστε να καταστεί δυνατό στους αγρότες  να καλλιεργήσουν ξανά τις εκτάσεις τους, καθώς και να μετριαστεί το πρόβλημα των συνεχών πλημμυρών του κάμπου.

Σαν έργα έκτακτης ανάγκης πρέπει να οριστούν:
1ον Επανεξέταση του καταστατικού του ΕΛΓΑ και αλλαγή του νομοθετικού περιεχομένου για άμεση αποζημίωση του 100% σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιά.
2ον  Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα κλειδιά/πόρτες συγκράτησης των υδάτων στους περιμετρικούς ποταμούς του κάμπου, ζημιές που έχουν προκληθεί από άστοχες εργολαβίες καθαρισμού των ποταμιών καθώς και λόγω παλαιότητας του εξοπλισμού.
3ον Αποκατάσταση των 2 αντλιοστασίων με αντλίες υψηλής δυναμικότητας 7500 κμ νερού/ώρα το καθένα, παρόμοια με αυτά που υπήρχαν παλαιότερα, στην κεντρική και εσωτερική διώρυγα του κάμπου, για μεταφορά του νερού στον Κηφισό ποταμό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για την άμεση αποστράγγιση του κάμπου.
4ον Αναβάθμιση του απαρχαιωμένου αρδευτικού δικτύου, με την κατασκευή νέων γεφυρών σε συγκεκριμένα σημεία του κάμπου που υπάρχει άμεσα ανάγκη για διέλευση μεγαλύτερου όγκου νερού.
5ον Καθαρισμός του Κηφισού ποταμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και απομάκρυνση δέντρων και άλλων φερτών υλικών σε όλο το μήκος  του.
6ον Απαλλαγή από τα αρδευτικά τέλη προς την περιφέρεια, στους πληγέντες αγρότες, για το καλλιεργητικό έτος του 2020.

Μελέτες για αναπτυξιακά έργα στον κάμπο:
1ον  Δημιουργία τεκμηριωμένου και ολοκληρωμένου αποστραγγιστικού και αρδευτικού σχεδίου του κάμπου της κωπαΐδος.
2ον Επάνδρωση με διορισμό νέου εργατικού δυναμικού για την καλύτερη διαχείριση του κωπαϊδικού πεδίου.
3ον Καθεστώς φοροαπαλλαγής στο πετρέλαιο για χρήση από αγρότες.
4ον Πραγματοποίηση έργων αναδασμών σε όσους είναι σε ετοιμότητα για ολοκλήρωση των έργων, καθώς και συντόμευση όσων πρόκειται να ξεκινήσουν.
5ον Ανάθεση σε εταιρία security, του ηλεκτρικού δικτύου, για προστασία  των μετασχηματιστών από κλοπές.
Ο σύλλογος έχει αιτηθεί άμεσα συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας στην οποία θα αναπτυχθούν τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις. Τέλος, δεσμευόμαστε ότι αντιπροσωπεία μελών του συλλόγου, θα βοηθήσει την περιφερειακή αρχή στον επιτόπιο έλεγχο, για την ανάδειξη και την καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων, σε όποιες περιπτώσεις κριθεί αναγκαίο, για την ταχύτερη αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

Ο Πρόεδρος                                                                                                                Ο Γραμματέας

Κεφαλάς  Σάββας                                                                                                       Αλεξίου  Λουκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: