Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι έξι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα στην περίπτωση ενός Grexit

Αναλυτές της Barclays, Capital Economics και η Oxford Economics εξηγούν τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Οπως αναφέρει και το businessinsider σατην περίπτωση της εξόδου οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για τη χώρα.
 Οι έξι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα στην περίπτωση ενός Grexit
  1. Επιστροφή στη δραχμή. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα τη δραχμή (εκτός και αν το νέο νόμισμα πάρει ένα νέο όνομα). Το ζητούμενο βέβαια θα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει το νέο νόμισμα.
  2. Καταθέτες θα επιχειρήσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να ελέγξει άμεσα την κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε καταρτίσει ένα σχέδιο για πιθανό Grexit το 2012, οπότε μάλλον θα πρέπει να το ανασύρει.
  3. Θα αποσυρθεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις τράπεζες. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), κάτι που θα σταματήσει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.
  4. Κοινωνικές αναταραχές. Η Barclays υποστηρίζει πως μία ξαφνική οικονομική κατάρρευση θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» και σημειώνει ότι ιστορικά παρόμοιες κινήσεις έχουν προκαλέσει υποτίμηση 45-85% του νομίσματος. Η Capital Economics, υποστηρίζει ότι η πτώση θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, πιο κοντά στο 20%, και η Oxford Economics μιλάει για 30%.
  5. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορούσε πιθανότατα να αρχίσει να κάνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιστρέψει στα ελλείμματα, αφού δεν θα περιορίζεται από κανόνες διάσωσης.
  6. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ραγδαία. Τόσο η Capital Economics όσο και η Oxford Economics λένε ότι αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό. Οπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία - με το νέο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να βρει το επίπεδο ισοτιμίας έναντι του ευρώ, οι τιμές στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα ύψη.
Ωστόσο αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν ότι μια καλά οργανωμένη έξοδος «θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Eυρωζώνη».


Πηγή: Οι έξι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα στην περίπτωση ενός Grexit | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/191947/oi-exi-protes-synepeies-gia-tin-ellada-stin-periptosi-enos-grexit#ixzz3RzBR0Qck

Δεν υπάρχουν σχόλια: