Το 2ο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας πραγματοποιήθηκε στην Λιβαδειά την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Λεβαδέων και του Δήμου Θηβαίων , του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και των Εμπορικών Συλλόγων Λιβαδειάς και Θήβας.
Ογδόντα τρεις μαθητές από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιβαδειάς για να αγωνιστούν στο δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα τοξοβολίας, ενός αθλήματος που δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στην περιοχή μας, αλλά αποτελεί σπουδαίο Ολυμπιακό άθλημα.
Το δικό τους ξεχωριστό παρών για να στηρίξουν την διοργάνωση και να δουν από κοντά την προσπάθεια των μαθητών ήταν τα μέλη της Εθνικής ομάδας τοξοβολίας, αλλά και ο Παγκόσμιος αργυρός πρωταθλητής στο σύνθετο τόξο, Χρήστος Αερικός.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε σήμερα κοντά σας στην Λιβαδειά» ανέφερε η γενική γραμματέας της ΕΟΤ, κ. Μαρία Αγγελοπούλου και συμπλήρωσε : «Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, είναι το 2ο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας με συμμετοχές παιδιών από όλη την Ελλάδα και έχουμε φτάσει στις 83 συμμετοχές, ένα πολύ μεγάλο νούμερο για οποιοδήποτε ατομικό σχολικό πρωτάθλημα».
Στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου είχε στηθεί για κάθε μαθητή – αθλητή ένας μεγάλος στόχος, ο οποίος περιελάμβανε τέσσερα μικρά «στοχάκια» ή αλλιώς «πρόσωπα», σύμφωνα με την δική τους ορολογία. Κάθε αθλητής είχε το δικό του «στοχάκι», στο οποίο έριχνε δέκα φορές από τρία βέλη και μετά άλλες δέκα φορές από τρία βέλη, σύνολο 60 βέλη.
«Το καλύτερο σκορ που μπορεί να φέρει είναι το 600 που είναι το απόλυτο άριστα» μας εξήγησε η κ. Αγγελοπούλου και συνέχισε επισημαίνοντας ότι « η βαθμολογία βγαίνει ανάλογα με το σύνολο των πόντων που συμπληρώνουν στα 60 βέλη που θα ρίξει κάθε αθλητής, έτσι βγαίνει μια κατάταξη βάση της οποίας γίνεται και η τελική βαθμολογία».
Η Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, με αφορμή το πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στην πόλη μας, τόνισε μεταξύ άλλων :« Χαιρόμαστε να φιλοξενούμε τέτοιες εκδηλώσεις στην Λιβαδειά. Πρόκειται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας και πρέπει να ευχαριστήσω τους συντελεστές και τον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Γιάννη Περγαντά, γιατί έχοντας μυηθεί ο ίδιος σε αυτό το άθλημα δημιούργησε όλη αυτήν την συνθήκη για να έρθει το πρωτάθλημα στην Λιβαδειά. Από την μεριά μας δεσμευόμαστε να το αγκαλιάσουμε να το κάνουμε θεσμό στην πόλη το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τοξοβολίας. Ενώ, θέλω να ευχηθώ στα παιδιά και στους συντελεστές καλή δύναμη και στα παιδιά καλά βέλη».
Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Περγαντάς , ο οποίος ανέλαβε την διοργάνωση του πρωταθλήματος στην Λιβαδειά, μίλησε αρκετά αισιόδοξα για την επιτυχία της διοργάνωσης και εξήγησε ότι η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στο ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας τους δίνει «bonus» για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος σύλλογος και στην Λιβαδειά .
«Υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί ομάδα και εδώ. Η Θήβα με προπονητή τον κ. Μπαλιά, που συνεργαστήκαμε για αυτήν την διοργάνωση, έχει και έναν πολύ καλό σύλλογο με καλές επιτυχίες και είμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας να οργανώσουμε και στην Λιβαδειά ένα σύλλογο για να αναπτυχθεί το άθλημα και στην πόλη μας».
Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα που δεν έχει ηλιακά κριτήρια , αφού μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη. Όσον αφορά όμως την σωστή φυσική κατάσταση στην οποία θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος εξαρτάται και από το είδος για το οποίο κάνει αυτό το άθλημα, δηλαδή αν το κάνει για διασκέδαση ή για πρωταθλητισμό.
«Εκείνος που θα θελήσει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό θα χρειαστεί να έχει και την κατάλληλη φυσική κατάσταση» τόνισε η κ. Αγγελοπούλου εξηγώντας ότι «ένας αγώνας μπορεί να κρατήσει πάρα πολλές ώρες και μέρες που σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ καλή αντοχή, κοιλιακούς και σταθερότητα. Άρα ένας αθλητής-πρωταθλητής κάνει εκτός από την προπόνηση του σε βέλη και φυσική κατάσταση αντοχής, ενδυνάμωσης και βάρη».
Ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντική και η ψυχολογική προετοιμασία «γιατί η τοξοβολία είναι ένα άθλημα που δεν έχει κίνηση, άρα η αδρεναλίνη δεν εκτονώνεται, με αποτέλεσμα ο αθλητής να πρέπει να βρει άλλες τεχνικές και τρόπους για να μπορέσει να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ωστόσο για κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με την τοξοβολία θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι ένα άθλημα που έχει μεγάλο κόστος, αφού πλέον η λογική των σωματείων είναι ο παλιός αθλητής να δίνει το παλιό του τόξο στον καινούριο αθλητή και επιπλέον η αγορά των υπόλοιπων εξαρτημάτων γίνεται σταδιακά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου