Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Πιστώνεται η εξισωτική!

Ποσό ύψους 60,5 εκατ.€ από την εξισωτική αποζημίωση έτους 2013 πιστώνεται σήμερα (08/08/2014) στους λογαριασμούς 60.912 γεωργών και κτηνοτρόφων.

Είναι η πρώτη πληρωμή που πραγματοποιείται μετά τον έλεγχο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους δικαιούχους παραγωγούς και πληρούν τα κριτήρια ενίσχυσης.

Οι 34.913 δικαιούχοι προέρχονται από ορεινές περιοχές και ενισχύονται από το μέτρο 211 της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ οι 25.999 ενισχύονται από το μέτρο 212 για τις μειονεκτικές περιοχές.

Το συνολικό ποσό της πρώτης πληρωμής που θα δοθεί για την εξισωτική έτους 2013 ανέρχεται σε 73 εκατ.€, εκ των οποίων τα 60,5 εκατ.€ πιστώθηκαν στους 60.912 δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια του μέτρου 211 και 212 της εξισωτικής αποζημίωσης.

Δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, αγρότες οι οποίοι, είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως αυτά καθορίζονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είτε επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις δικαιολογητικών στις αιτήσεις που υπέβαλαν.

Οι εν λόγω παραγωγοί, δεν χάνουν το δικαίωμα ενίσχυσης, αλλά θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να πιστωθεί η εξισωτική αποζημίωση με επόμενη πληρωμή.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται άμεσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr/sdip.asp), για τα ποσά πληρωμής που πιστώθηκαν και θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς τους.

Διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που έχουν ελλείψεις δικαιολογητικών θα πρέπει να υποβάλουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αυτοπροσώπως ή μέσω των Συνεταιριστικών τους Οργανώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να γίνει ο έλεγχος και να καταστεί δυνατή η πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης.

Για την υποβολή ενστάσεων, δίδεται προθεσμία 10 ημερών από την ημέρα ανάρτησης των ονομάτων των δικαιούχων στους αντίστοιχους Δήμους.

Για περισσότερες πληροφορίες και κυρίως για τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στις αιτήσεις τους, οι αγρότες στους οποίους δεν καταβλήθηκε εξισωτική αποζημίωση μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr/searchExisotiki.asp)  

Το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης στοχεύει στην αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος για αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μεταξύ άλλων, με τα εξής κριτήρια:
  • Να κατέχουν τουλάχιστον 20 στρέμματα γεωργική εκμετάλλευση σε ορεινές-μειονεκτικές περιοχές της χώρας.
  • Να διαμένουν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές, ή να είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι.
  • Να έχουν γεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους.


Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης τονίζει: «Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταβάλουν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, κάθε προσπάθεια για τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνέχιση του προγράμματος εξισωτικής αποζημίωσης με τους διαθέσιμους σήμερα πόρους για τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: