Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τα αποτελέσματα της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με σημαντική παρουσία αλλά και τεκμηριωμένες θέσεις, συμμετείχε η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ., στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών, που διεξήχθη στις 19­-09-2009 στη ΛΑΡΙΣΑ και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Βασικό αντικείμενο της Συνδιάσκεψης, ήταν το πρόγραμμα δράσης του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. 2009-2011, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με πληθώρα θεμάτων και εξήχθησαν αξιόλογα συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος, κ. Βασίλης Θραψίμης, αναφέρθηκε σε Διοικητικά ζητήματα του συλλόγου, ενώ εξέφρασε με έμφαση, το σοβαρό προβληματισμό του, προς τα Δ.Συμβούλια και τους αιρετούς συναδέλφους εκπροσώπους του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. και του Σ.Α.Τ.Μ.Β.Ε., για τον τρόπο που ενίοτε αντιλαμβάνονται την έννοια της Πανελλήνιας διάστασης του συλλόγου, υπενθυμίζοντας πως δεν υπάρχουν σύλλογοι με μεγαλύτερες φουρτούνες και μεγαλύτερα καράβια από άλλους, παρά μόνο σύλλογοι με ισότιμα μέλη και κοινούς στόχους.
Τέλος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία, ευχήθηκε στη σύντομη προοπτική ενός ισχυρού Πανελλαδικού οργάνου, που θα προστατεύει σε επίπεδο κεντρικό, τα δίκαια των μελών του και κατ΄ επέκταση το κοινωνικό τους έργο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Περιφερειακό τμήμα Αν. Στερεάς, όπου το τελευταίο εξάμηνο επιτελείται σημαντικό και αποφασιστικό έργο, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου αρχίζουν ήδη να διαφαίνονται, τονίζοντας το κλίμα της ομοφωνίας που επικρατεί μεταξύ του Δ.Σ. και των εκπροσώπων των τεσσάρων Νομών.
Ο αντιπρόεδρος Τ.Ε.Ε – ΤΑΣ και εκπρόσωπος του Ν. Βοιωτίας κ. Στέλιος Θεοδωρόπουλος (φωτογραφία), συγχάρηκε τους διοργανωτές για την επιτυχία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και τόνισε πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος έγινε επιτέλους και στην πράξη πανελλήνιος και απόδειξη είναι η συνάντηση αυτή. Είπε επίσης πως το ενδεδειγμένο διοικητικό σχήμα είναι η συγκρότηση αντιπροσωπείας και διοικούσας επιτροπής. Επισήμανε δε, πως η θεσμοθέτηση ελάχιστης αμοιβής και προδιαγραφών για την σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων καθίσταται επιτακτική για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του κλάδου.. Τέλος τόνισε πως είναι παράδοξο να εκπονούνται Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π., στους περισσότερους δήμους της χώρας ενόψει της νέας Διοικητικής Αναδιάρθρωσης .
Ο Ειδικός γραμματέας του Συλλόγου κ. Πασλής Βασίλης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό ζήτημα των κριτηρίων αξιολόγησης της διαδικασίας αναθέσεων μελετών Δημοσίου του ισχύοντος νομικού πλαισίου - Νόμο 3316 - και ειδικότερα :
1) την επαναφορά του σοβαρού κριτηρίου «φόρτος εργασίας – ανεκτέλεστο» με την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του ΤΕΕ σε συνάρτηση με την είσπραξη της αμοιβής της πρώτης υποβολής των υπό εκπόνηση μελετών.
2) Θέσπιση ισχυρών κίνητρων για την προστασία της εντοπιότητας των μελετητών με πτυχία χαμηλής τάξης σε επίπεδο Νομαρχιας Α τάξης, Περιφέρειας Β ή Γ τάξης και Πανελλαδικά Δ ή Ε και τέλος τη θέσπιση αυξημένης βαθμολογίας σε συμπράξεις μελετητών με μεγάλη προεκτιμώμενη αμοιβή μελετης, πτυχίων μεγάλης τάξης – Δ ή Ε – όταν απαιτείται η συμμετοχή σε κάποια κατηγορία μελέτης πτυχίου μικρής τάξης, Α ή Β.
3) Αυστηρή ενεργοποίηση της υποχρέωσης της Αναθέτουσας Αρχής να ζητάει την επικαιροποίηση των στοιχείων των φακέλων προς αξιολόγηση, μετά το πέρας τριμήνου από την υποβολή τους.
Ο Γραμματέας του συλλόγου κ. Μούρτζος Γεώργιος, αναφέρθηκε σε επιστημονικά θέματα που αφορούν :
· Τεχνικές προδιαγραφές.
· Ακρίβειες μετρήσεων.
· Προβολικά συστήματα αναφοράς.
· Σύστημα τριγωνομετρικής εξάρτησης ( HEPOS).
Τέλος σε ερώτημα του προέδρου του Περιφερειακού, για τη πραγματοποίηση Πανελλήνιας Ημερίδας για το Κτηματολόγιο στη Λαμία, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί για το Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου κ. Ξεκαλάκης Στέφανος, δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά, πως θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία, αλλά λόγω προκήρυξης των εθνικών εκλογών θα προγραμματισθεί σε επόμενο χρόνο κατόπιν συνεννοήσεως και με τη Διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Θραψίμης Βασίλης - Πρόεδρος Μούρτζος Γεώργιος - Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: