Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Καθυστερεί η υπογραφή της ΚΥΑ για το βαμβάκι - Σε αβεβαιότητα οι παραγωγοί


Σε καθεστώς αβεβαιότητας τελούν χιλιάδες παραγωγοί βάμβακος της χώρας, καθώς λίγες ημέρες πριν μπουν στα χωράφια για να σπείρουν, δεν ξέρουν με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις, θα παράξουν το προϊόν.

Ένα προϊόν, που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται στη «δύση» του, ειδικά στη χώρα μας, έχει πάψει πλέον ν’ αποκαλείται «λευκός χρυσός» από τους αγρότες, δίνοντας τη «σκυτάλη» στα αγρο-διατροφικά προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση για το καθεστώς ενίσχυσης του βάμβακος έχει διαμορφωθεί με τις αναγκαίες παρεμβάσεις εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ αυτή τη στιγμή το θέμα παραμένει «κολλημένο» στο υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί λίγο πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος να μην ξέρουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα οποία θα παράξουν το προϊόν.
Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα και πληροφορίες από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ, στη νέα ΚΥΑ υπάρχουν τροποποιήσεις, με μία εξ αυτών ν' αφορά την ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το ύψος αυτής.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε ζητήσει την υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων, όπως διαμορφώθηκαν σε σχετική σύσκεψη με τις ΕΑΣ των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών, καθώς επίσης και την ανάλογη τροποποίηση της υπό έκδοση ΚΥΑ. «Θεωρούμε αναγκαία την υιοθέτηση των προτάσεων αυτών και την ανάλογη τροποποίηση της υπό έκδοση ΚΥΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις και προδιαγραφές του νέου Κανονισμού», είχε σημειώσει σχετικά ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος στην επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκιαδά.
Ειδικότερα, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση των Άρθρων του σχεδίου της ΚΥΑ, που αφορούν στις δεσμεύσεις των βαμβακοπαραγωγών σε σχέση με τα εκκοκκιστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται από την προτεινόμενη ΚΥΑ, ως μηχανισμός ελέγχου της καλλιέργειας, σε μια προσπάθεια κάλυψης των αδυναμιών του υφιστάμενου ελεγκτικού μηχανισμού.
Οι εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών πρότειναν την τροποποίηση του άρθρου 6, έτσι ώστε η ελάχιστη στρεμματική απόδοση για την καταβολή ενίσχυσης να μειώνεται αναλογικά και όχι οριζόντια, κατά 30%, όπως αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο.
Στη σύσκεψη κρίθηκε, επίσης, απαραίτητη η διαγραφή του άρθρου 8, που καθορίζει γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες αν υιοθετηθούν, όχι μόνον δεν εξυπηρετούν τους παραγωγούς, αλλά προσθέτουν άσκοπα σημαντικό κόστος στις εν λόγω επιχειρήσεις.
Επίσης, θεωρήθηκε απαράδεκτο, όπως ειπώθηκε, να συνδεθεί η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης, με απόλυτη εξάρτηση από συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης σε εκκοκκιστήριο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 της ΚΥΑ.
Εξάλλου, ο διπλασιασμός στη χρήση πιστοποιημένου σπόρου (από 800 γραμμάρια σε 1,5 κιλό το στρέμμα), όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της ΚΥΑ, κρίνεται περιττός και μάλιστα σε μια περίοδο σημαντικών αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, με την αγορά να βρίσκεται σε πλήρη απραξία.
Τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη απασχόλησε ακόμη η κρίση της αγοράς, με τη δημιουργία σημαντικών αποθεμάτων σύσπορου βάμβακος και το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των εμπορικών τιμών. Μια κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά συναντάται και σε άλλες βαμβακοπαραγωγές χώρες, όπως η Τουρκία που παραδοσιακά απορροφά μεγάλες ποσότητες από το προϊόν και η οποία έχει κάνει τους αγρότες επιφυλακτικούς ενόψει της νέας καλλιεργητικής σαιζόν.
Στο τραπέζι του διαλόγου ετέθη, τέλος, η δυνατότητα διεκδίκησης χορήγησης άτοκου δανείου στις βαμβακουργικές ΕΑΣ, ώστε να χορηγηθούν προκαταβολές στους παραγωγούς.


Ολόκληρο το άρθρο θα το βρείτε στο www.paseges.gr. Πηγή: Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: