Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Υπεγράφη η νέα ΚΥΑ για το βαμβάκι


Καθυστερημένα και με τους αγρότες στις περισσότερες περιοχές της χώρας να έχουν ήδη σπείρει, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη νέα καλλιεργητική σαιζόν. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε υποβάλει εγκαίρως τις προτάσεις της στο υπουργείο. Βασικά σημεία της Απόφασης που είχε «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομίας, η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων βαμβακιού με χρήση πιστοποιημένου σπόρου ελάχιστης ποσότητας 1 κιλού ανά στρέμμα και η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης κάθε ζώνης, μειωμένο κατά 30%, σύμφωνα με το μηχανογραφικό αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιόδου 2004 - 2005, όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδης.


Οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ
Η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε ζητήσει την υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων, όπως διαμορφώθηκαν σε σχετική σύσκεψη με τις ΕΑΣ των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών, καθώς επίσης και την ανάλογη τροποποίηση της υπό έκδοση ΚΥΑ. «Θεωρούμε αναγκαία την υιοθέτηση των προτάσεων αυτών και την ανάλογη τροποποίηση της υπό έκδοση ΚΥΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις και προδιαγραφές του νέου Κανονισμού», είχε σημειώσει σχετικά ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος στην επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκιαδά.
Ειδικότερα, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση των Άρθρων του σχεδίου της ΚΥΑ, που αφορούν στις δεσμεύσεις των βαμβακοπαραγωγών σε σχέση με τα εκκοκκιστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται από την προτεινόμενη ΚΥΑ, ως μηχανισμός ελέγχου της καλλιέργειας, σε μια προσπάθεια κάλυψης των αδυναμιών του υφιστάμενου ελεγκτικού μηχανισμού.
Οι εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών πρότειναν την τροποποίηση του άρθρου 6, έτσι ώστε η ελάχιστη στρεμματική απόδοση για την καταβολή ενίσχυσης να μειώνεται αναλογικά και όχι οριζόντια, κατά 30%, όπως αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο.
Στη σύσκεψη κρίθηκε, επίσης, απαραίτητη η διαγραφή του άρθρου 8, που καθορίζει γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες αν υιοθετηθούν, όχι μόνον δεν εξυπηρετούν τους παραγωγούς, αλλά προσθέτουν άσκοπα σημαντικό κόστος στις εν λόγω επιχειρήσεις.
Επίσης, θεωρήθηκε απαράδεκτο, όπως ειπώθηκε, να συνδεθεί η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης, με απόλυτη εξάρτηση από συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης σε εκκοκκιστήριο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 της ΚΥΑ.
Εξάλλου, ο διπλασιασμός στη χρήση πιστοποιημένου σπόρου (από 800 γραμμάρια σε 1,5 κιλό το στρέμμα), όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της ΚΥΑ, κρίνεται περιττός και μάλιστα σε μια περίοδο σημαντικών αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, με την αγορά να βρίσκεται σε πλήρη απραξία.
Τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη απασχόλησε ακόμη η κρίση της αγοράς, με τη δημιουργία σημαντικών αποθεμάτων σύσπορου βάμβακος και το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των εμπορικών τιμών. Μια κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά συναντάται και σε άλλες βαμβακοπαραγωγές χώρες, όπως η Τουρκία που παραδοσιακά απορροφά μεγάλες ποσότητες από το προϊόν και η οποία έχει κάνει τους αγρότες επιφυλακτικούς ενόψει της νέας καλλιεργητικής σαιζόν.
Στο τραπέζι του διαλόγου ετέθη, τέλος, η δυνατότητα διεκδίκησης χορήγησης άτοκου δανείου στις βαμβακουργικές ΕΑΣ, ώστε να χορηγηθούν προκαταβολές στους παραγωγούς.

Οι προτάσεις της ΕΕΠΕΣ για την ΚΥΑ
Τις επισημάνσεις της επί της νέας ΚΥΑ για το βαμβάκι δημοσιοποίησε και η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (Ε.Ε.Π.Ε.Σ.). H ΕΕΠΕΣ διαφωνεί με τη μείωση της υποχρεωτικής χρήσης ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου, διατυπώνει φόβους για την ποιοτική υποβάθμιση της καλλιέργειας του βάμβακος, ενώ παρακαλεί τον υπουργό να τροποποιήσει την σχετική ΚΥΑ, ώστε να επιβάλλεται η κατά 100% χρήση πιστοποιημένου σπόρου.
Παράλληλα επισημαίνει τα εξής:
-Είναι γνωστό ότι, στην καλλιεργητική πράξη, η σπορά θα γίνεται με σπόρο ~2 κιλά/στρέμμα.
-Είναι λοιπόν προφανές ότι, πέραν της χρησιμοποιούμενης ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου, η υπόλοιπη απαιτούμενη ποσότητα σπόρου σποράς θα είναι σπόρος απιστοποίητος (!). Προφανείς οι συνεπακόλουθες συνέπειες για ανάπτυξη παραεμπορίου στην αγορά σπόρων σποράς, δυσκολία ελέγχου από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, για απώλειες Φ.Π.Α. από το Ελληνικό Δημόσιο και βέβαια παραμένοντος πάντα ανοικτού του θέματος της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών των ποικιλιών για την χώρα μας, αλλά και της μη πλήρους συμμόρφωσής μας με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.
-Κάνουμε έκκληση στον Υπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ., να εγκρίνει και να συμπεριλάβει στο περιεχόμενο της Κ.Υ.Α. για το βαμβάκι την υποχρεωτική χρήση ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου 1,5 και όχι 1 κιλό/στρέμμα, βοηθώντας στην παραγωγή βάμβακος ποιοτικά εξαγώγιμου και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του προϊόντος προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: