11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Απόφαση για τη στρεμματική απόδοση στο βαμβάκι

Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη (σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος) θα είναι η πραγματική στρεμματική απόδοση κάθε ζώνης της περιόδου 2004-2005 μειωμένη κατά 30%, όπως αυτή θα υπολογισθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτό απαντά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Κιλτίδης, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Λαρισαίος βουλευτής και γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν παραγωγής στην καλλιέργεια βαμβακιού προκειμένου οι βαμβακοκαλλιεργητές να λάβουν τη συνδεδεμένη με την παραγωγή κοινοτική ενίσχυση. Στην απάντησή του ο κ. Κιλτίδης προσθέτει ότι μετά από διαβουλεύσεις με φορείς του αγροτικού τομέα, διαμορφώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχέδιο ΚΥΑ που έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται προς υπογραφή στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Στο σχέδιο ορίζεται η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ως όρος για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Σαχινίδης τόνισε : "Για μία ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να ανταποκριθεί εγκαίρως στις υποχρεώσεις της έναντι των αγροτών και σε καμία περίπτωση δεν τους διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με το είδος και την έκταση της καλλιέργειάς τους. Επί πέντε ολόκληρα χρόνια οι υπουργικές αποφάσεις λαμβάνονται σε μόνιμη βάση, αφού οι αγρότες έχουν ήδη επιλέξει τι θα καλλιεργήσουν και ειδικά για το βαμβάκι έχουν προχωρήσει και στη σπορά. Αυτή είναι η οραματική πολιτική για την ελληνική γεωργία που υποσχόταν η ΝΔ πριν το 2004; Τόσο δύσκολο είναι να συνεργαστούν τα δύο συναρμόδια υπουργεία - Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας - ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιό καθεστώς θα ισχύει και βάσει αυτού να αποφασίζουν εγκαίρως για τις καλλιέργειες που θα επιλέξουν;"
Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: