Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ένωση Περιφερειών: Να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου

Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου, ζητεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργεί ιδίως στην αγροτική παραγωγή ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου και κρίνει επιβεβλημένη την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων στην κατεύθυνση ελέγχου του πληθυσμού του αγριόχοιρου.
Ως ενδεικτικά μέτρα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνει:
-τη διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου και την αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης του αγριόχοιρου,
-την αυστηροποίηση του καθεστώτος εκτροφής των χοίρων ελευθέρας βοσκής, και
-την έρευνα και πιλοτική εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσμού του αγριόχοιρου.
Παράλληλα, θεωρεί επιβεβλημένο να αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους καθώς, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο αγριόχοιρος δεν αποτελεί ζημιογόνο αίτιο προς ασφάλιση παρά μόνο σε Περιοχές προστασίας της Φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: