Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση και του περιβάλλοντος χώρου στον παλιό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου

O παλαιός Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου πριν... 

Και μετά την αναστήλωσή του από την 23η ΕΒΑ και την ΕΦΑ Βοιωτίας
Ποιος επισκέφθηκε τον προσφάτως ανακαινισμένο παλαιό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ψηλά στο Ακραίφνιο, στις υπώρειες του λόφου Βίγλιζα ή Σκοπιά, όπου σώζονται εκτεταμένα κατάλοιπα της αρχαίας ακρόπολης δύο οικοδομικών φάσεων, του 4ου αι. π.Χ. και των Ελληνιστικών χρόνων και δεν θαύμασε από κοντά την υποδειγματική δουλειά που έγινε από την τέως 23η ΕΒΑ και την Εφορία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
Η αποκατάσταση του παλιού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου είχε προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.
Σήμερα ένα νέο μεγάλο κονδύλι για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου διεκδικεί ο Δήμος μας,
με την μελέτη του να έχει ήδη δρομολογηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας,
σύμφωνα με την διαχρονική επιθυμία της τοπικής κοινωνίας. 

Ποιος δεν θαύμασε την γραπτή κτητορική επιγραφή η οποία διατηρείται στο εσωτερικό του, στο μέτωπο του αρκοσολίου, που διαμορφώνεται στο κέντρο του νότιου τοίχου, όπου αναφέρεται ότι ο ναός, όπου τιμάται η μνήμη του «αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου», κτίστηκε «διά συνεργίας και πόθου πολλού» από τον «καβαλάρη μησέρ Αντόνη τε Φλάμα», το έτος 1311.
Η Δημοτική Αρχή κάνει το πρώτο αλλά εξαιρετικά ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση
που τόσο επιθυμούσαν οι κάτοικοι, αφού η μελέτη αυτή είναι όχι απλά προϋπόθεση,
αλλά το Α και το Ω την ολοκληρωμένης ανάδειξης αυτού του σπάνιου μνημείου του Δήμου Ορχομενού. 

Όλη αυτή τη σπουδαία δουλειά, η σημερινή Δημοτική Αρχή όχι απλά θέλει να την αναδείξει, αλλά μέσα από μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έλαβε από καιρό ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Υπερήφανος, σε συνεργασία με τον δραστήριο Πρόεδρο κ. Αλέκο Βασιλείου και το Τοπική Συμβούλιο, μαζί με την σταθερή σύμμαχο του Δήμου Ορχομενού σε όλες του τις διεκδικήσεις μας, την Έφορο κα Αλεξάνδρα Χαραμή, φαίνεται πως θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ασφαλώς, σύμμαχος σ` αυτή την κατεύθυνση παραμένει ο συνεπής Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ακλόνητη φίλη του Δήμου Ορχομενού. 
Κι` αυτό θα γίνει αφού – όπως ο ίδιος ο κ. Υπερήφανος ενημέρωσε πρόσφατα το σώμα του ΔΣ – η ΕΦΑ Βοιωτίας θα προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ανάθεση της μελέτης ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου.
Μ` άλλα λόγια, η Δημοτική Αρχή κάνει το πρώτο αλλά εξαιρετικά ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση που τόσο επιθυμούσαν οι κάτοικοι, αφού η μελέτη αυτή είναι όχι απλά προϋπόθεση, αλλά το Α και το Ω την ολοκληρωμένης ανάδειξης αυτού του σπάνιου μνημείου του Δήμου Ορχομενού, της Βυζαντινής ιστορίας της Βοιωτίας.

Παράλληλα αποτέλεσε μια δέσμευση του κ. Υπερήφανου, που γίνεται πράξη, ακολουθώντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Θα επανέλθουμε… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: