Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017- Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος - «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού τα μουσεία αναδεικνύονται ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Με αφορμή τον εορτασμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σχεδίασε τρεις εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών:
1.       Στις 13 Μαϊου 2017 εκδήλωση με θέμα: «Η πρόσληψη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία». Θα αναλυθεί το προσφυγικό δράμα, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε από τους κατοίκους της χώρας μας αλλά και η αντιπροσφυγική ρητορική και θα συζητηθεί το βιβλίο επίκαιρο βιβλίο του Νίκου Καζαντζόπουλου «ΤΟ ΝΙΛΟΥΦΕΡ». Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος ο δημοσιογράφος, Λάμπρος Ρόδης, ο συγγραφέας και εκδότης της ΙΩΛΚΟΥ, Κων/νος Κορίδης και ο συγγραφέας μαθηματικός, Νίκος Καζαντζόπουλος. Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά από το φωνητικό σύνολο ΗΧΩ, θα παίξει πιάνο η Ελένη Ιντέρνου και θα τραγουδήσει η Κατερίνα Ξηρού. Αποσπάσματα από το ΝΙΛΟΥΦΕΡ θα διαβάσει η Χριστίνα Αλτιπαρμάκη. ‘Ωρα 19.00

2.       Στις 19 Μαϊου 2017 εκδήλωση με θέμα «Από το Καστρί στου Δελφούς».  Μία ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους των Δελφών με αφορμή το χωριό που θυσιάστηκε προς όφελος του αρχαιολογικού χώρου, την απομάκρυνση των κατοίκων στο τέλος του 19ου αιώνα, τα έθιμα, η εγκατάσταση στους σημερινούς Δελφούς, η επανεισδοχή στον αρχαιολογικό χώρο. Σχολιάζουν Γιάννης Χριστόπουλος, ξενοδόχος – συλλέκτης φωτογραφικού υλικού, Κρυσταλλία Κώνστα, φιλόλογος, Λουκάς Παπαλεξανδρής, τοπογράφος – συλλέκτης αρχειακού υλικού.
Συμμετέχουν ο Χορευτικός  Όμιλος Δελφών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «ΕΥΑ».  Με την υποστήριξη της Δημοτικής Ενότητας Δελφών.
Ώρα 19.00


3.       Στις  20 Μαϊου έκθεση κεραμικής στον Προθάλαμο του μουσείου Δελφών από την Ομάδα Κεραμέων Ίχνη, εγκαίνια 12.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: