Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, με την οποία ζητούσε από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το ενδεχόμενο 400.000 περίπου, μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από 1.3.2024.
Υπενθύμισε ότι με το άρθρο 90 του ν. 5018/2023 παρατάθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατ’ εξαίρεση, στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες) η ασφαλιστική ικανότητα έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Προβλέφθηκε, μάλιστα, ότι η ασφαλιστική ικανότητα των ανωτέρω ασφαλισμένων – μη μισθωτών θα παραταθεί μέχρι 29.2.2024, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα.
Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε πως «Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 400.000 μη μισθωτοί δεν έχουν καταβάλλει τις ανωτέρω εισφορές με κίνδυνο αφενός την απώλεια εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΦΚΑ, αφετέρου να στερηθούν από 1.3.2024 την ασφαλιστική ικανότητα που καλύπτει τόσο τους ίδιους όσο και τα έμμεσα μέλη της οικογένειάς τους.»
Καταλήγοντας, ο Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει:
- Πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι/ες μη μισθωτοί (αυτοαπασχολούμενοι, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες) που στερούνται από 1.3.2024 την ασφαλιστική τους ικανότητα;
- Πώς προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, μεσούσης ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής κατάστασης ένεκα ακρίβειας, εκτίναξης δαπανών καυσίμων και ενέργειας, από την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας τόσο μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, άμεσων και έμμεσων;
Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση στα παραπάνω δύο ερωτήματα, θέτοντας μάλιστα την παράμετρο, πως ενέχει ηθικός κίνδυνος στην περίπτωση εξίσωσης όσων είναι συνεπείς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές με όσους δεν είναι. Συνέχισε, τονίζοντας την φράση: «Επαναφορά στην κανονικότητα»(!), που για εκατοντάδες χιλιάδες θα σημάνει απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας.
Για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει το ανάλγητο του χαρακτήρα της και την ανυπαρξία κοινωνικής ευαισθησίας, θέτοντας περίπου μισό εκατομμύριο μη μισθωτούς και τα έμμεσα μέλη των οικογενειών τους στον ντορβά της ιδιωτικής υγείας, εν μέσω μιας ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου