Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών


Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου συνοδευόμενη από οκτώ εισαγγελείς κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης- European Juridical Training Network (EJTN),στο οποίο η Εισαγγελία Αρείου Πάγου της Χώρας μας είναι εταίρος και συμμετέχει με το πρόγραμμα ΑΙΑΚΟΣ, την κα Αλεξάνδρα Μουσούρη Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας και τον  κ. Ιωάννη Τριανταφυλλίδη Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας, υποδέχθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή.




Η κα Χαραμή, αφού καλωσόρισε την κα Δημητρίου και την συνοδεία της, προχώρησε στην παρουσίαση των μοναδικών εκθεμάτων που παρουσιάζουν την  διαχρονική ιστορία και τον πολιτισμό της Βοιωτίας.
Η περιήγηση συνολικής διάρκειας 2 και πλέον ωρών, έγινε μέσα σε ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλικό κλίμα που δημιουργήθηκε εξ αρχής, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους, όχι μόνο για το πλήθος των αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία, αλλά και για την εξαιρετική μουσειολογική μελέτη που εφαρμόστηκε, περιλαμβάνοντας και τη χρήση νέων τεχνολογιών (προβολή βίντεο, ψηφιακές-διαδραστικές εφαρμογές, σχεδιαστικές και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων κλπ.).
Η κα. Δημητρίου, κατά την περιήγησή της στο διάδρομο του αίθριου της ειδικής ενότητας «Η Πνευματική Ακτινοβολία της Βοιωτίας», παρουσίασε με ευσύνοπτο τρόπο στους εισαγγελείς, ως παράδειγμα χρήσιμο για το λειτούργημα τους, την μια εκ των οκτώ σωζόμενων τραγωδιών του Θηβαϊκού Κύκλου, την Αντιγόνη, με την οποία ο Σοφοκλής τον 5ο αιώνα π.Χ. δίδασκε στους θεατές, την ηθική υποχρέωση της τήρησης των ηθικών νόμων (ταφή των νεκρών) έστω και αν αυτό σήμαινε αντίσταση κατά των ανθρώπινων νόμων με τίμημα το θάνατο (θυσία Αντιγόνης).
Κατά την περιήγησή τους στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, η κα. Δημητρίου και οι φιλοξενούμενοι της είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν και να επεξεργαστούν αρχαιότητες της απτικής συλλογής που εκτίθεται σε ειδική προθήκη.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στον μεσαιωνικό Πύργο, που δεσπόζει στην αυλή του Μουσείου, προξενώντας ιδιαίτερη εντύπωση στους φιλοξενούμενους, τόσο για το έργο στερέωσης και αποκατάστασής του, όσο και για τα πληροφοριακά κείμενα μιας σχετικά άγνωστης, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και καθοριστικής για την ιστορική πορεία του βοιωτικού χώρου, περιόδου της Λατινοκρατίας, καθώς και για την φωτογραφική έκθεση των σωζόμενων μεσαιωνικών Πύργων όλης της Βοιωτίας.
Η επιλογή της Εισαγγελέως  του Αρείου Πάγου κας Ξένης Δημητρίου να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών μαζί με τους εκλεκτούς συναδέλφους της, αλλά και οι θετικές εντυπώσεις που εξέφρασε γι’ αυτό, αποτελούν ιδιαίτερη  τιμή για την πόλη των Θηβών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: