Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Κατή κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Α.Α. Λιβάνη

Γράφει ο Γιώργος Κωσταγιάννης,
 ποιητής και συγγραφέας, Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας.

“Οι έκκεντρες στροφές της ζωής” αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που έγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Κατής. Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ.  Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Μία αλληγορία θρίλερ και μυστηρίου. Και η αγωνία με καλπάζοντες ρυθμούς. Ήρωες όπως χαρακτηριστικά γράφει ο συγγραφέας έξω από τους ομαλούς κύκλους. Παράξενοι έρωτες και μεταμορφώσεις. Στρατιωτικά πειράματα και οι φωσφορίζουσες κοπέλες. Η αιματοβαμμένη «ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 70». Τα δάκρυα της θυσίας που γίνονται μαύρη βροχή. Δάκρυα για την αρπαγή του γιου της από τους ανθρώπους των σπηλαίων, που δεν άντεξαν το φως καθώς το έριχναν άπλετο στην σκοτεινή εσπερία, ο ταύρος και η όμορφη κοπέλα. Και οι δύο τυραννίδες -η Ζωή και η Θεώνη- που κινούν τα νήματα του τρομακτικού κόσμου στο μυαλό του περαστικού ταχυδρόμου. Ένας ιδιότυπος ταχυδρόμος μεταφέρει μία επιστολή με δυο λέξεις. Οι τυραννίδες τον βασανίζουν αλύπητα και τον βγάζουν έξω από το υπαρκτό γίγνεσθαι… Βρίσκεται σε συνεχή και επώδυνη περιδίνηση. Ζει και δεν ζει. Σε μία συγκυρία των στοιχείων της αντικειμενικής πραγματικότητας ο ιδιότυπος ταχυδρόμος συναντά την πανέμορφη Αφροδίτη.
Μία μεγάλη αγάπη γεννιέται που σχοινοβατεί όμως ανάμεσα στο υπάρχον και στην άβυσσο του ονείρου… Το τέλος του μυθιστορήματος μετά από αλλεπάλληλες ανατροπές και παράξενες εικόνες είναι απρόσμενο και συγκλονιστικό… Συναρπαστικό βιβλίο.


“Οι έκκεντρες στροφές της ζωής” είναι το πέμπτο βιβλίο του Κώστα Κατή που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Α. Α. Λιβάνη.

Σύντομο βιογραφικό της πορείας του Κ. Κ. Κατή.
Ο Κώστας Κ. Κατής είναι συμπατριώτης από τον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς. Πήγε στην Αθήνα σε ηλικία 17 χρονών… Μόνος σε μία εποχή πολύ δύσκολη. Χωρίς καμία γνωριμία, χωρίς αποκούμπι που λέμε. Πάλεψε σκληρά και βασανιστικά… Με τα διηγήματα και τις δημοσιογραφικές αρετές ανά χείρας άρχισε να χτυπά πόρτες… Και σε ηλικία 23 χρονών δημοσιεύτηκε το πρώτο διήγημά του με τον τίτλο «Κόκκινοι Σταυροί» στην εφημερίδα «Αυγή». Και μερικούς μήνες αργότερα το δεύτερο διήγημά του με τον τίτλο «Αύριο το πρωί» δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βραδυνή»… Σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικά και ιδεολογικά εφημερίδες. Που, όμως, στις φιλολογικές τους σελίδες φιλοξενούν και έργα νέων λογοτεχνών. Διευθυντής σύνταξης της «Βραδυνής» και υπεύθυνος των φιλολογικών σελίδων ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπάμπης Κλάρας. Για το διήγημα του Κώστα Κατή έγραψε ότι είναι ένα πρωτότυπο διήγημα, παράξενο στην πλοκή και με ρωμαλέα γραφή… Προχωρώντας και ψάχνοντας τα βήματά του τον οδήγησαν στο να γνωρίσει τον Κώστα Καλογερή σπουδαίο δημοσιογράφο και ωραίο άνθρωπο. Πατριώτης μας από τη Λιβαδειά Αρχισυντάκτης τότε στην εφημερίδα «Αθηναϊκή». Έδωσε τη δυνατότητα στον Κώστα Κατή να δημοσιεύει –σποραδικά- ρεπορτάζ και έρευνες. Ήταν το πρώτο φως -έστω και αμυδρό- στο δρόμο για τη Δημοσιογραφία. Όταν ο Κώστας Καλογερής ανέλαβε διευθυντής στην εφημερίδα «Νέα Πολιτεία» τον ενέταξε στους μόνιμους έμμισθους συντάκτες. Εκτός από το ρεπορτάζ που κάλυπτε καθημερινά δημοσίευε κάθε εβδομάδα και ένα διήγημα…
Επίσης έγραψε και τα κείμενα του κόμικ «Η σφαγή του Δήλεσι» με εικονογράφηση του Ντίνου Αναστασόπουλου. Ήταν από τα πρώτα ελληνικά κόμικς -στη δεκαετία του 1960- που δημοσιεύονταν σε εφημερίδα.
Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψε ως υπεύθυνος ύλης στην «Αθηναϊκή». Στη διάρκεια της δικτατορίας η εφημερίδα διέκοψε  την έκδοσή της. Ένα χρόνο αργότερα τον Αύγουστο του 1975 με προσωπική πρόσκληση του Χρήστου Πασαλάρη (ένας από τους πιο προβεβλημένους δημοσιογράφους) πήγε στην εφημερίδα «Απογευματινή» ως υπεύθυνος ύλης σε πολιτικά και εξωτερικά θέματα. Ο Πασαλάρης ήταν διευθυντής. Στην «Απογευματινή» ο Κώστας Κατής δούλεψε 27 χρόνια. Η εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία: Έγινε αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τα τελευταία χρόνια διευθυντής στην «Απογευματινή της Κυριακής».  Το 1985 έγινε ισόβιο μέλος στο «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση».
Έχει διατελέσει, επίσης, αρχισυντάκτης στα περιοδικά «Ελληνικοί Αντίλαλοι» (για τους ομογενείς του εξωτερικού) και «Μουσική» (πρωτοπόρο περιοδικό για την εποχή του).
Στις αρχές του 1967 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του, με τον τίτλο «Άχυρα από πορσελάνη» (διηγήματα), που απέσπασε επαινετικές κριτικές από τους κορυφαίους βιβλιοκριτικούς και λογοτέχνες Βάσο Βαρίκα («ΒΗΜΑ», «ΝΕΑ») και Δημήτρη Κωστελένο «Ακρόπολις».
Το επικολυρικό έργο του «Πύρινη Πορεία - Από τη Γένεση ως την Ευρώπη», που μελοποίησε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Δημήτρης Κατής προτάθηκε με ομόφωνη απόφαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να διδαχθεί στα Γυμνάσια στο πλαίσιο της «Καινοτόμου Ζώνης». Για το έργο έγραψαν εγκωμιαστικά σχόλια κορυφαίοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και της πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σχόλιά του έχουν τυπωθεί σε βιβλίο.

Σήμερα ο Κώστας Κατής κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου στο Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Μπότση. Είναι μέλος των Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: