Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Λαμπρά εγκαίνια δίχως … «άρωμα» Ορχομενού δεν γίνεται!

Προθήκες με εκθέματα από τις ανασκαφές στον Ορχομενό την δεκαετία του` 80

Ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία σ` όλη την Ελλάδα, για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 7 Ιουνίου 2016, από το οποίο – όπως είναι φυσικό – δεν μπορούσαμε να μην αναδείξουμε ούτε τα ευρήματα του Ορχομενού αλλά ούτε και τους … Ορχομένιους, με που τις ποικίλες ιδιότητες τους τίμησαν αυτή τη λαμπρή βραδιά!  


 Μετά από 10 χρόνια αναμονής, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας ξαναμπήκε στην ζωή μας, στη ζωή της Βοιωτίας,  της Στερεάς Ελλάδας και της χώρας μας. Ένα κόσμημα για τον Πολιτισμό μας και για τις ποικίλες φάσεις του λαμπρού μας πολιτισμού, που παρουσιάζεται σε όλο του μεγαλείο μέσα από αυτό το ξεχωριστό πλέον σημείο αναφοράς για την στερεά γη.
Στο πλευρό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο Ορχομένιος Αρχιδιάκος π. Ιωάννης Μπούτσης (δεξιά)

Ο Ορχομένιος Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θανάσης Ζαννιάς, ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους των λαμπρών εγκαινίων του νέου Αρχαιογικού Μουσείου Θηβών


Ο Παυλαίος κ. Γιώργος Χρύσικος,  στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ τίμησε με την παρουσία του την βραδιά των εγκαινίων. Διακρίνεται πίσω του ο Ορχομένιος Αρχαιοφύλακας κ. Χριστόφορος Τσάπαλης. 

Η δημοφιλής ερμηνεύτρια κα Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Ορχομένια μάνατζέρ της και στιχουργό κα Λήδα Ρουμάνη και τον Πρόεδρο του ΔΣ, δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Ρόδη στο προαύλιο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, λίγο πριν την έναρξη της μοναδικής συνάντησης 7 κορυφαίων γυναικών επί σκηνής για τα λαμπρά εγκαίνιά του.  

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ορχομενίων της Αθήνας "Ο Μινύας" με τον Πρόεδρο του ΔΣ Ορχομενού στο περιθώριο της επίσημης πρώτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. 
Η Ορχομένια Αρχαιολόγος κα Σοφία Περλεπέ με τον Πρόεδρο του ΔΣ.

Η Δημοτική Σύμβουλος Ορχομενού κα Κική Καραβαγγέλη με την Ορχομένια Αρχιτέκτωνα κα Μάρω Ρόδη

Τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού χαμογελούν στο φακό μας! 


Κι` ανάμεσα στις τόσες ξεχωριστές προσωπικότητες που είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν στην επίσημη πρώτη του νέου Μουσείου, το ORCHOMENOS PRESS δεν θα μπορούσε να μην… «εντοπίσει» πρόσωπα που έλκουν την καταγωγή τους από τον Ορχομενό και μας τιμούν μέσα από τις ποικίλες ιδιότητές τους. Παρόντες από τη Δημοτική Αρχή ήταν ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ορχομενού κκ. Έλενα Γεωργίου και Κική Καραβαγγέλη. Από τους πολιτιστικούς φορείς, το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας» καθώς και ο Πρόεδρος κ. Κώστας Πατσαλής και μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού. Ο φακός μας απαθανάτισε ακόμη την Ορχομένια μάνατζερ της πασίγνωστης και ιδιαίτερα αγαπητής ερμηνεύτριας κας Ελευθερίας Αρβανιτάκη, την κα Λήδα Ρουμάνη, όπως και την Ορχομένια Αρχαιολόγο κα Σοφία Περλεπέ. Συγκινητική ήταν – αν μη τι άλλο – η ξενάγησή μας από την υπεύθυνη Αρχαιολόγο της περιοχής μας κα Όλγα Κυριαζή, στα εκθέματα του Μουσείου που έχουν δει το φως από τις ανασκαφές του έγιναν στην πόλη μας την δεκαετία του 80`. 
Η κα Όλγα Κυριαζή μας δείχνει με περισσή υπερηφάνεια τις προθήκες με εκθέματα από τον προϊστορικό Ορχομενό 

Λίγα λόγια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών :

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει πλέον εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.
Το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Θηβών υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ ολοκληρώθηκε η επέκταση του κτηρίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης των αρχαιοτήτων.
Το έργο «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών -Κλασικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσα από τις πιστώσεις του Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2015 σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Η νέα έκθεση διαρθρώνεται σε συνολικά δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: