Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Διευκρινήσεις από το Επιμελητήριο Βοιωτίας για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα πνευματικά δικαιώματα

Ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις εστίασης για την έκδοση της εξαιρετικά σημαντικής Εγκυκλίου 12/24-6-2016 του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με την οποία:
Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η ΑΕΠΙ Α.Ε. δεν αποτελούν δημόσια όργανα ελέγχου και κατά συνέπεια δεν μπορούν να βεβαιώνουν διοικητικές παραβάσεις. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να γίνει μόνο με την σύμπραξη δημόσιας αρχής από δημόσιο όργανο επιτόπου και με κανένα άλλο τρόπο.
Η χρονική ισχύς της άδειας χρήσης μουσικών οργάνων, που εκδίδεται από τον αρμόδιο Δήμο είναι ανεξάρτητη από την άδεια, που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και χορηγείται από τους  Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η ΑΕΠΙ Α.Ε. Η σχετική άδεια που εκδίδουν οι Δήμοι έχει οριστεί, ως αορίστου διάρκειας, εκτός αν αιτηθεί διαφορετικά η επιχείρηση.
Με την ευκαιρία, ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ότι η επιμελητηριακή κοινότητα  στηρίζει την τροποποίηση του Ν.2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων καθώς μετά από τρία χρόνια αγώνα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας αλλά και μετά από συνεχείς παλινωδίες των εκάστοτε κυβερνήσεων εμφανίζεται μια νέα ευκαιρία τροποποίησης του.
Όπως είναι πια απόλυτα διαπιστωμένο, ο Ν.2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένας νόμος απαράδεκτος και ληστρικός, που δίνει δυστυχώς υπερεξουσίες σε μια Α.Ε. και το δικαίωμα να καταδυναστεύει χιλιάδες συναδέλφους, εξευτελίζοντας τους και σέρνοντας του στα δικαστήρια βάζοντας ένα ακόμη καρφί στην χειμαζόμενη οικονομία.
Ούτε όμως αυτός ο νόμος και η εφαρμογή του έδωσε στους ανθρώπους του πολιτισμού το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια. Τα υπέρογκα κέρδη αυτής της εταιρίας διανέμονται με αδιαφανή τρόπο δίνοντας τελικά ψίχουλα στους ανθρώπους του πολιτισμού.
Μετά από τρία χρόνια η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και αναμένουμε το νομοσχέδιο να έρθει στην Βουλή προς ψήφιση.
Βασική μας επιδίωξη είναι να είναι ένας νόμος, που θα μπορεί να εφαρμοστεί, που θα είναι δίκαιος και ωφέλιμος, τόσο για τους ανθρώπους του πολιτισμού, όσο και για τους χρήστες, τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Επειδή όμως και παλαιότερα παρόμοιο νομοσχέδιο είχε φθάσει κοντά στην ψήφιση του και τελικά αποσύρθηκε …για αδιευκρίνιστους λόγους, εφιστούμε την προσοχή σε όλους.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αγνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: