Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Απάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας στο ΠΑΜΕ Βοιωτίας

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  της γραμματείας εκπαιδευτικών του Π.Α.Μ.Ε. Βοιωτίας

Στις 23/5/2016 εστάλη στην ηλεκτρονική αλληλογραφία των Σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης και όχι μόνο ένα δελτίο τύπου της γραμματείας εκπαιδευτικών του Π.Α.Μ.Ε. Βοιωτίας. Προφανώς γράφτηκε από τις δύο συναδέλφισσες - εκπροσώπους του Π.Α.Μ.Ε. που συμμετείχαν στην Γ.Σ. της 19/5 σχετικής με τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει ο κλάδος απέναντι στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΤΙ:  η μόνη πρόταση που κατατέθηκε από τις εκπροσώπους του Π.Α.Μ.Ε. στη Βοιωτία, ήταν αυτή της πανελλαδικής γραμματείας εκπαιδευτικών του Π.Α.Μ.Ε.  με την οποία η πλειοψηφία του Δ.Σ. συμφωνούσε στα περισσότερα και ιδιαίτερα στη θέση εναντίον απεργίας μέσα στις εξετάσεις. Και …. προτάθηκε επίσης να συμμετέχει η ΕΛΜΕ στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ (σε αυτή την πρόταση δεν συμφωνήσαμε).  Με άλλα λόγια  να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά α/θμια όργανα με τα οποία μέχρι τώρα συνεργαζόμαστε και συναγωνιζόμαστε, και να είμαστε υπό την ομπρέλα και κομματική ταμπέλα του ΚΚΕ.
Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο δελτίο τύπου της γραμματείας εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Βοιωτίας είναι ασύστολα ψεύδη και ανακρίβειες, καθώς :
·        Το Δ.Σ. ήταν παρόν σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ.
·        Το Δ.Σ. ήταν παρόν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ την Τετάρτη 9/3 στο Σύνταγμα για το ασφαλιστικό σε συνεργασία με το Ε.Κ. Λιβαδειάς και άλλα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.
·        Το Δ.Σ. κατήγγειλε στις 23/3 τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου ενάμιση  μήνα πριν την λήξη  των μαθημάτων  υπήρχαν περίπου 3.000 κενά πανελλαδικά, ενώ στο Νομό Βοιωτίας τα κενά ανέρχονταν σε 350 ώρες.
·        Το Δ.Σ. ήταν παρόν στην πανελλαδική κινητοποίηση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό του Υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή 15/4, στις 11.30 π.μ. ενάντια στην πρόταση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών.
·        Το Δ.Σ. ήταν παρόν την Πέμπτη στις 21/4  στην κοινή συγκέντρωση Διαμαρτυρίας με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, αρχικά στη Δ/νση Α΄/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας και στη συνέχεια στη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας ενάντια στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών κατά τη σχ.  χρονιά 2016-2017.
·        Το Δ.Σ. ήταν παρόν  στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  την Παρασκευή 6/5, έξω από τη Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς σε συνεργασία με το Ε.Κ. Λιβαδειάς και άλλα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.
·        Το Δ.Σ. ήταν παρόν  στην απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Μπουφίδου στις 8/5 ημέρα εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς .
Καταγγέλλουμε   τα ασύστολα ψεύδη και τις ανακρίβειες που διατυπώνονται στο κείμενο του  Π.Α.Μ.Ε. γιατί οι «προτάσεις» που υποτίθεται ότι κατέθεσαν οι δύο εκπρόσωποι του και «δεν εγκρίθηκαν από το Δ.Σ.», είναι προτάσεις και αιτήματα της ΟΛΜΕ και συνεπώς είναι προτάσεις και αιτήματα και της ΕΛΜΕ Βοιωτίας !! Και φυσικά είναι και ένα σωρό επιπλέον αιτήματα και διεκδικήσεις του κλάδου που ξέχασαν να «προτείνουν» οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Βοιωτίας:
1) Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ 2) Άμεση καθιέρωση 12χρονης υποχρεωτικής Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης για όλους 3) Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ –ΤΕΙ 4) Άμεση και ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΕΕ. 5) Μείωση του ανώτατου ορίου των μαθητών ανά τμήμα (20 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο στα Γυμνάσια και Λύκεια, 15 μαθητές στα ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού του Λυκείου και 10 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στα Εργαστήρια) 6) Ουσιαστική οικονομική στήριξη των καθηγητών 7) Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη - μη σύνδεση του μισθού με την απόδοση- αξιολόγηση 8) Ετήσια επιμόρφωση των καθηγητών με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα 09) Θεσμοθέτηση νέου συστήματος διορισμού. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. 10) Αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων, συγγραφή νέων βιβλίων και δωρεάν διανομή των ξενόγλωσσων βιβλίων.
Καταγγέλλουμε τα ασύστολα ψεύδη και τις ανακρίβειες που διατυπώνονται στο κείμενο του  Π.Α.Μ.Ε. γιατί ποτέ κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν σχολίασε αρνητικά την έλλειψη συμμετοχής των συναδέλφων στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις. Τα μέλη του Δ.Σ. γνωρίζουν πολύ καλά τις αιτίες για τις οποίες δεν συμμετέχουν οι συνάδελφοι και παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να ανατρέψουν αυτά τα δεδομένα κάνοντας καθημερινά την αυτοκριτική τους.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δεν «κουνούν το δάχτυλο» ούτε «κατηγορούν για αδιαφορία τους συναδέλφους». Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ κουνούν το δάχτυλο μόνο σε πρακτικές και πολιτικές που θίγουν, διαβάλλουν και συκοφαντούν τον κλάδο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μορφωμένοι, υποψιασμένοι και ενημερωμένοι συνάδελφοί τους, έχουν και την κριτική σκέψη και την ωριμότητα  και  την ικανότητα και την ελευθερία να αποφασίζουν μόνοι τους  για την στάση τους.
Καταγγέλλουμε   τα ασύστολα ψεύδη και τις ανακρίβειες που διατυπώνονται στο κείμενο του  Π.Α.Μ.Ε. ότι «προπαγανδίζουμε τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ Βοιωτίας στον εθνικό διάλογο……»:
α) Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας συντάχθηκε με την απόφαση της ΟΛΜΕ η οποία τόνισε ότι συμμετέχει σε αυτόν τον διάλογο με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας οι διαχρονικές μέσα από τα συνέδριά της θέσεις του κλάδου και να γίνει διάλογος με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως: να μην είναι αποσπασματικός, να μην είναι προσχηματικός και αποπροσανατολιστικός, χωρίς να επιβληθούν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις, να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με δεσμεύσεις για την κυβέρνηση.  Στις επισκέψεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ στα σχολεία υπήρχε αυτός ο προβληματισμός, από την πλειονότητα των συναδέλφων, για διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο σε θέματα της εκπαίδευσης, γεγονός που το μαρτυρεί  άλλωστε και η επιτυχία της ημερίδας στην Λιβαδειά.
β) Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή στην   πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας προς τους Συλλόγους Διδασκόντων και προς μεμονωμένους συναδέλφους να καταθέσουν την άποψη τους για τα προβλήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βοιωτίας είχε και έχει τη θέση και γι’ αυτό το θέμα ότι οι συνάδελφοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν χωρίς καθοδήγηση ή πατρονάρισμα από κανέναν. Μπορεί να το επιβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε συνάδελφος αν υπήρξε έστω και μια αναφορά από μέλος του Δ.Σ. που να καθοδηγεί – προπαγανδίζει για τον «εθνικό διάλογο».
γ) Για να τελειώνουμε με τις ανακρίβειες περί  «εθνικού διαλόγου»: το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  κατέθεσε τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως του ζητήθηκε θεσμικά. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής μετείχε και η Ανώτατη Συνομοσπονδία των Γονέων που φέρεται ότι πρόσκειται στο ΚΚΕ.  Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  δεν κλήθηκε σε καμία άλλη εκδήλωση περί «εθνικού διαλόγου» για την Παιδεία μέχρι σήμερα από την Πολιτεία.

Θα συνιστούσαμε στις εκπροσώπους του Π.Α.Μ.Ε.:
α) να είναι περισσότερο προσεκτικές στους χαρακτηρισμούς τους και περισσότερο αξιόπιστες στα λεγόμενά τους.
β) να ακολουθήσουν το παράδειγμα όλων των μελών του Δ.Σ. που έχουν βάλει στην άκρη τις συνδικαλιστικές-ιδεολογικές  διαφορές τους, επισκέπτονται ως Δ.Σ. τα σχολεία όλοι μαζί, και προσπαθούν να αποφασίσουν ομόφωνα προκειμένου να δείξουν στους συναδέλφους ότι σε αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα και για τους περισσότερους συγκυρία, η ενότητα είναι αυτή που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που μας ταλανίζουν,
γ) να αναζητήσουν σε τέτοιου είδους πρακτικές και συμπεριφορές την αιτία της αποδοκιμασίας τους από την πλειοψηφία των συναδέλφων και την απόρριψή  τους από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ - με την εκλογική ετυμηγορία των εκπαιδευτικών κάθε φορά - για τα τελευταία πολλά  έτη,
δ) εκτός από την συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις του Π.Α.Μ.Ε., ας έρθουν έστω μια φορά σε εκδηλώσεις – κινητοποιήσεις του σωματείου τους, της ΕΛΜΕ Βοιωτίας. Από τα μέλη του Δ.Σ. η πρόσκληση είναι ανοιχτή και καλοπροαίρετη παρά τους άστοχους χαρακτηρισμούς και τα υπονοούμενα που διατύπωσαν.
 Στον διαρκή αγώνα για μια καλύτερη και δημοκρατικότερη εκπαίδευση δεν περισσεύει κανένας!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας
     Χρήστος Δαμιανίδης                                  Διομήδης Κυριάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια: