Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

«Φιλοδώρημα» οι συντάξεις χηρείας με τον επανυπολογισμό

Από τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν γλιτώνουν ούτε οι αποδοχές που θα λάβουν οι σύζυγοι ή τα παιδιά θανόντων που αιτήθηκαν σύνταξης μετά τις 13 Μαΐου 2016, καθώς θα υποστούν τεράστιες μειώσεις.
Ο νόμος Κατρούγκαλου και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που καθορίζουν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι κρύβουν παγίδες, που οδηγούν σε συντάξεις χηρείες-φιλοδώρημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου,  το ποσό για τις νέες συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που αφορούν θανάτους μετά τις 13/5/2016 στην πραγματικότητα δεν θα είναι στο 50% της σύνταξης του θανόντος αλλά σε μικρότερο ποσοστό, καθώς οι επιζώντες σύζυγοι θα λάβουν το 50% της σύνταξης αφού όμως πρώτα επανυπολογστεί με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου!
Στην πράξη οι νέοι –μετά τις 13/5/2016- δικαιούχοι συντάξεων χηρείας θα πάρουν λιγότερα από το 50% της σύνταξης του θανόντος γιατί αυτή η σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της θα βγει μικρότερη.
Αυτή η κρυφή παγίδα του νόμου και των εφαρμοστικών εγκυκλίων σημαίνει ότι αν ο θανών έπαιρνε 1.000 ευρώ αυτή θα επανυπολογιστεί και μετά τον επανυπολογισμό της θα δοθεί το 50% στον επιζώντα σύζυγο. Αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, θα μοιραστούν το υπόλοιπο 50% (25%+25%) μέχρι να ενηλικιωθούν.
Η προσωπική διαφορά των δε των 200 ευρώ που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό της σύνταξης από τα 1.000 ευρώ στα 800 ευρώ είναι πολύ πιθανόν να φύγει άμεσα και όχι το 2019, που θα πέσει το μεγάλο τσεκούρωμα σε όλες τις κύριες συντάξεις μέσω κατάργησης των προσωπικών διαφορών.


Πηγή: «Φιλοδώρημα» οι συντάξεις χηρείας με τον επανυπολογισμό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/330842/filodorima-oi-syntaxeis-hireias-me-ton-epanypologismo#ixzz4e1p3DvyO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr