Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

8 Μάρτη: Η ΕΣΠΗΤ καλεί σε επαγρύπνηση και δράση


 8 ΜΑΡΤΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 

ΜΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ

Από το Διεθνές Συνέδριο Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, στο οποίο και καθιερώθηκε η 8 Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, μέχρι σήμερα, η επέτειος, χρόνο με το χρόνο, ανανεώνει και ισχυροποιεί όλο και περισσότερο, τη δυναμική της για να ακουστεί πιο μαζικά, πιο δυνατά η φωνή και η αγωνία των γυναικών σε όλο τον κόσμο για τον καθημερινό αγώνα τους για ένα ισότιμο και καλύτερο μέλλον.

Οι γυναίκες – και στη χώρα μας – καταγράφονται ως η πλέον πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού, από την ανεργία, από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ παραμένουν ευάλωτες σε διακρίσεις και ανισότητες στο χώρο της εργασίας. Και βέβαια οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η μαύρη εργασία, η υπονόμευση των ΣΣΕ είναι βασικές παράμετροι στην κλιμάκωση όχι μόνο των εργασιακών ανισοτήτων αλλά και των κάθε είδους παρενοχλήσεων.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στο σπίτι, την εργασία, την ανατροφή των παιδιών, την φροντίδα της οικογένειας, δείχνοντας με τον πιο καθαρό τρόπο ότι αποτελούν την πρωταρχική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της κοινωνίας.

Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας στις 8 Μάρτη, η ΕΣΠΗΤ καλεί σε επαγρύπνηση και δράση.

• Αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, την άρση των στερεοτύπων, την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους και όλες.

• Λέμε όχι στην ηθική παρενόχληση, όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και στην εξουθένωση της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας και αυθαιρεσίας, κάθε μορφής ανισότητας και εκμετάλλευσης που θίγει την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: