11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Αντιδράσεις των αιρετών της Βοιωτίας για τη δέσμευση των αποθεματικών των Δήμων

Αναστάτωση έχει προκαλέσει και στους αιρετούς της Βοιωτίας η απόφαση της κυβέρνησης  για την παραχώρηση των ταμειακών  διαθεσίμων των Δήμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).  Στην απόφασή της, που ελήφθη με αυξημένη λειοψηφία,  χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ζητεί την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Στη Βοιωτία συνεδρίασαν τα δημοτικά συμβούλια Θηβαίων και Αλιάρτου ενώ στη Λιβαδειά η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την κυβέρνηση και ζητάει τη σύγκληση του Δ.Σ.
Ψυχραιμία συνέστησε από την πλευρά της η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, δηλώνοντας όμως αντίθετη με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των δήμων έχει δύο σκέλη. Το τυπικό που ταυτόχρονα κατά μια έννοια είναι και ουσιαστικό δηλαδή το ότι  βγήκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάτι για το οποίο είμαι αντίθετη. Θα έπρεπε να είχε γίνει ένας διάλογος με την αυτοδιοίκηση και μια προετοιμασία με το ερώτημα βέβαια του πόσοι αυτοδιοικητικοί θα συμφωνούσαν», είπε η κ. Πούλου και πρόσθεσε: «Το δεύτερο σκέλος είναι η βοήθεια της αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της ρευστότητας κάτι το οποίο δεν με βρίσκει αντίθετη εφόσον βέβαια τηρηθούν οι δεσμεύεις της κυβέρνησης για έγκαιρη απόδοση των χρημάτων στους δήμους και με μεγαλύτερο επιτόκιο δηλαδή αντί για 1% που δίνουν σήμερα οι διάφορες τράπεζες στους ΟΤΕ σε 2,4%».
«Πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία εκτιμώ ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση οι κινήσεις της κυβέρνησης και στη βάση της λαϊκής εντολής που πήρε τον Γενάρη για μια άλλη πολιτική απέναντι στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και γενικότερα απέναντι στην καταστροφική για τον λαό πολιτική.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν τον λαό και σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιεί τα αποθεματικά των δήμων εμένα αυτό με βρίσκει σύμφωνη. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως χώρα και φυσικά και ως αυτοδιοίκηση είναι να υπάρξει μια συμφωνία προς όφελος του ελληνικού λαού».

kots1Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Λεβαδέων
Καταγγέλλουμε  την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41/20-4-2015), με την οποία η κυβέρνηση επιβάλλει την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, στην Τράπεζα της Ελλάδας για την κάλυψη των απαιτήσεων των δανειστών.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με αυτόν τον τρόπο βάζει χέρι και στα τραπεζικά διαθέσιμα του Δήμου μας, με αναπόφευκτη συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.
Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια αντιλαϊκή μεθόδευση και ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση της δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προστατευτούν οι ελάχιστοι κοινωνικοί πόροι του.
dsthiveonΨήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων
Η απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την υποχρέωση των Δήμων να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί από τους δανειστές της Χώρας κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει η Κυβέρνηση.
Όμως τούτο δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, για  να δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούν οι Δήμοι.
Η απόφαση αυτή καταρρίπτει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανατρέπει το στοιχειώδη προγραμματισμό του Δήμου, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει ή εξακολουθήσει κανένα έργο και κινδυνεύουν να ακυρωθούν αναπτυξιακά έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Εξάλλου δεν μπορούν να εκπληρωθούν ανελαστικές και καθημερινές ανάγκες του Δήμου.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει ή  τροποποιήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαιρώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη δέσμευση των χρημάτων της.
Ειδάλλως, είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε όλοι οι Δήμοι μαζί, την αυτονομία και αυτοτέλεια της Τ.Α. και να προσφύγουμε σε  κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση της Π.Ν.Π., την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και την ομαλή λειτουργία του θεσμού.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι.Κόρδατζης και Αθ.Σκούμας ψήφισαν το προταθέν από τη Δημοτική Παράταξη «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας» Ψήφισμα το οποίο αναφέρεται σ’ όλο το περιεχόμενό του στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ.Κατσέλης ψήφισε λευκό.
aliaΨήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αλιάρτου-Θεσπιέων
Η απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την υποχρέωση των Δήμων να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τίποτα  δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, για  να δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούν οι Δήμοι.
Η απόφαση αυτή καταρρίπτει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανατρέπει το στοιχειώδη προγραμματισμό του Δήμου, καταργεί ουσιαστικά το προϋπολογισμό και το τεχνικό του πρόγραμμα και κινδυνεύουν να ακυρωθούν αναπτυξιακά έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.
Εξάλλου δεν μπορούν να εκπληρωθούν ανειλημμένες και καθημερινές ανάγκες του Δήμου.
Επίσης η αυθαίρετη αυτή ενέργεια της Κυβέρνησης δημιουργεί πολλαπλά νομικά προβλήματα, δεδομένου ότι τμήμα των διαθεσίμων του κάθε Δήμου, προέρχεται από ανταποδοτικά έσοδα,  ειδικού σκοπού, που εκ του νόμου απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αλλού, πέραν του σκοπού για τον οποίο εισπράχθηκαν.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαιρώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη δέσμευση των χρημάτων της.
Σε κάθε περίπτωση  είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε, μαζί με τους άλλους ΟΤΑ α΄και β’ βαθμού, την αυτονομία και αυτοτέλεια της Τ.Α. και να προσφύγουμε σε  κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση της Π.Ν.Π. και την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου.
Πηγή http://www.siriosfm.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: