Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ένα σχολείο στο Δίστομο, δύο ιστορίες: Το «Ολοκαύτωμα της Μνήμης» δωρεάν στα σχολεία και στο διαδίκτυο

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης», θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας και θα ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα. Η εξέλιξη αυτή δίνει μια ακόμη δυνατότητα να ανοίξουμε τη συζήτηση στα σχολεία για τις εχθρικές προς τον άνθρωπο ιδεολογίες και τα εγκλήματά τους,  χωρίς να φοβόμαστε τις απειλές που δεχόμασταν με την ανοχή, αν όχι και την υποστήριξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης των Μπαλτάκων.


Πρόκειται για ένα μικρό βήμα για την αντιμετώπιση των φασιστικών και ναζιστικών ιδεών στα σχολεία. Ένα βήμα που δεν έγινε από μόνο του, αλλά είναι ώριμο τέκνο του αγώνα που δώσαμε απ’ τα φοιτητικά μας χρόνια και που κορυφώθηκε την τελευταία πενταετία, για να μην βρουν κοινωνική νομιμοποίηση οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές. Ένα μικρό βήμα που οφείλεται στην επιμονή και την αυταπάρνηση όσων έχουν κάνει σημαία της ζωής τους το σύνθημα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.
Ένα βήμα που για να γίνει χρειάστηκε να πληρώσουν βαρύ τίμημα άνθρωποι όπως η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Δημήτρης Κουσουρής και εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες και αντιφασίστες -ορισμένοι χάνοντας ακόμη και τη ζωή τους, όπως ο Παύλος Φύσσας.
Ένα βήμα που πέρασε μέσα από βασανιστικές και συχνά ριψοκίνδυνες πρωτοβουλίες, όπως αυτές των Αντιφασιστικών κινήσεων Λιβαδειάς και Θήβας, που ΠΑΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ να μην ριζώσει στον τόπο μας τη Βοιωτία, το φασιστικό κόμμα της ΧΑ. Που πέρασαν το αντιφασιστικό μήνυμα μέσα από δεκάδες προβολές, συζητήσεις, κινητοποιήσεις, φεστιβάλ κ.α.
Ένα βήμα που είναι αποτέλεσμα ΚΑΙ των πρωτοβουλιών και δράσεων που σαν ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ πήραμε μαζί με πολλούς δημοκράτες κι αντιφασίστες συναδέλφους και πολίτες, όπως η περσινή εκδήλωση της ΕΛΜΕ Βοιωτίας με τίτλο: «Ναζισμός και Ιστορική Εκπαίδευση», που με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίξαμε, οργανώσαμε και υλοποιήσαμε, από την αρχή ως το τέλος.
Ένα βήμα που δεν τόλμησαν να στηρίξουν όσοι λούφαξαν, αν όχι και βολεύτηκαν κάτω από το μαύρο της ΧΑ.
Ένα βήμα που κάποιοι το εμπόδιζαν να γίνει, όχι μόνο γυρνώντας συστηματικά την πλάτη σε κάθε σχετική πρωτοβουλία, αλλά και συμμαχώντας στα πρόσφατα ψηφοδέλτιά τους με όσους το 2013 (στο πιο μαρτυρικό χωριό της Βοιωτίας!) υποκινούσαν τους μαθητές να μην συμμετάσχουν στη γιορτή του Πολυτεχνείου -με αποκορύφωμα της δράσης τους το πρόσφατο υποστηριζόμενο από αυτούς ψηφοδέλτιο για το Α-ΠΥΣΔΕ, όπου συμμετείχε ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του φασιστικού κόμματος στη Στερεά !
Ευτυχώς αυτοί είναι πλέον πίσω μας.
Ο αγώνας όμως για το ξερίζωμα του φασισμού από τα σχολεία και τη κοινωνία είναι μπροστά μας και είναι δύσκολος. Οι συ­γκρού­σεις και οι ρή­ξεις, μάλλον είναι ανα­πό­φευ­κτες. Εκείνες όμως είναι που θα κυο­φο­ρή­σουν και εν τέλει θα γενν­ή­σουν το ΝΕΟ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αν η Πρωτοβουλία των Εκπαιδευτικών Βοιωτίας έχει το όνομα του πρωτοκλασάτου στελέχους του φασιστικού κόμματος που παρότρυνε τους μαθητές να μην συμμετάσχουν στη γιορτή του Πολυτεχνείου γιατί δεν το λέει παρά χρησιμοποιεί τις γνωστές φασιστικές σταλινικές τακτικές λάσπης και παραπληροφόρησης των αριστερών;;;; Σταυρόπουλος Βασίλειος καθηγητής Γυμνασίου Διστόμου.