Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Η εμποροπανήγυρη στον Ορχομενό τότε και τώρα – Ποια είναι η γνώμη σου;

Η εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά δέσποζε πάντοτε στην περιοχή της Πετρομαγούλας 
Η διοργάνωση της εμποροπανήγυρης στον Ορχομενό την παραμονή της εορτής του Ευαγγελιστή Λουκά χάνεται στο χρόνο, ενώ η φήμη που απέκτησε ήταν πολύ μεγάλη.  Όλοι έχουμε μνήμες από εκείνα τα χρόνια, όλοι θέλαμε αυτή την περίοδο το κέντρο του Δήμου μας να είχε αυτή την αληθινή ζωντάνια.

Δεν ήταν τυχαίο – μεταξύ άλλων – πως πενήντα χρόνια πριν, όπως πρόσφατα ομολόγησε δημόσια ο ίδιος ο ερευνητής κ. Τσιάνης που ήρθε στην πόλη μας με πρόσκληση του Λαογραφικού Ομίλου, πως μαζεύονταν αυτή την περίοδο εδώ οι πιο γνωστοί τραγουδιστές και οργανοπαίχτες απ` όλη την Ελλάδα.


Ενδεικτική είναι και η σπάνια αυτή φωτογραφία από τη σελίδα «ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣ» που έχει τραβηχτεί στα τέλη δεκαετίας του ΄40, αρχές ΄50. Το παζάρι – να φανταστεί κανείς - εκτεινόταν πολύ πιο πέρα από εκει που βρίσκεται σήμερα το Δημαρχείο της πόλης μας - δεξιά διακρίνονται οι παράγκες -  και έχει τραβηχτεί στο οικόπεδο της οικογένειας Ταμπρατζή,  απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού.
Η δόξα αυτή ακολούθησε την εμποροπανήγυρη στον Ορχομενό για πολλά πολλά χρόνια έως και τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, ενώ για τον Δήμο Ορχομενού τα έσοδα που επέφερε ξεπερνούσαν το ύψος του μισθολογικού κόστους δύο ολόκληρων ετών, όπως επίσης γνωρίζουμε από νεότερες αφηγήσεις βετεράνων αυτοδιοικητικών.
Στην πορεία αυτή των ετών και με δεδομένες τις αλλαγές στις ανάγκες μας, στην ανάπτυξη του εμπορίου, στην αλλαγή των καταναλωτικών μας συνθηκών, η εμποροπανήγυρη στον Ορχομενό ακολουθούσε μια φθίνουσα πορεία χρόνο με το χρόνο.
Κατά διαστήματα και με στόχο την αναβίωσή του, οι Δημοτικές Αρχές κατέβαλαν προσπάθειες, δοκίμασαν ακόμη και αλλαγή τοποθεσίας του, ΄έγινε το "Παζάρι μέσα στο Παζάρι" που δυστυχώς δεν συνεχίστηκε ως ιδέα, για να φτάσουμε φέτος στην "γενναία" (από οικονομικής άποψης) απόφαση που έλαβε ο Δήμος μας, μειώνοντας στο ήμισυ το κόστος συμμετοχής για τους επαγγελματίες της περιοχής, με στόχο να δούμε κάποια  μεταστροφή στην εικόνα του.
Οκτώβριος 2016 
Σήμερα, ωστόσο, ο προβληματισμός για την μελλοντική του πορεία παραμένει έντονος. 
Γι` αυτό και το ORCHOMENOS PRESS προχωρά σε μια ακόμη δημοσκόπηση, προκειμένου να καταγράψει την δική σας επιθυμία και βούληση:

Να διατηρηθεί η εμποροπανήγυρη στον Ορχομενό; (ΨΗΦΙΣΕ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) 

 Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr