Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Λαμπροφορήθηκε και φέτος η «Αγιά Σοφιά» της Ρούμελης για την γιορτή της επανάστασης


  
Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και μέσα σ` ένα πανηγυρικό χαρακτήρα, ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, προεξήρχε της πανηγυρικής Δοξολογίας που τελέστηκε στην Ι. Μ Οσίου Λουκά στο Στείρι της Βοιωτίας, με αφορμή τον εορτασμό της κηρύξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως στην Ρούμελη. Ο εορτασμός έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται την Κυριακή μετά την εορτή του Ευαγγελισμού . Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Νομού και το χρονικό της ημέρας εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κων/νος Μπακογιάννης.












 «Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί ορόσημο. Αποτελεί την αρχή της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. Μέρες σαν τη σημερινή, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα εμπρός, οραματίστηκαν και διεκδίκησαν ένα καλύτερο αύριο. Και ο καλύτερος τρόπος να τους τιμήσουμε είναι να μη μιλάμε μόνο για το τι έγινε πριν από 194 χρόνια, αλλά για το τι θα γίνει μετά από 6, όταν θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. Να μη μιλάμε για το παρελθόν, για το ένδοξο και αναμφίβολα τιμημένο παρελθόν. Αλλά για το μέλλον. Για τις καλύτερες ημέρες που περιμένουμε να έρθουν. Για όλα όσα οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Γιατί, αν οι ίδιοι οι μπροστάρηδες της Επανάστασης του ‘21 μιλούσαν για το παρελθόν και ήταν προσκολλημένοι σε αυτό, δε θα κάνανε την ιστορική αυτή υπέρβαση. Και όλοι εμείς σήμερα δε θα ήμασταν εδώ» δήλωσε σχετικά ο κ. Μπακογιάννης κατά την διάρκεια της ομιλίας του.







Το ιστορικό…

Το έναυσμα του ξεσηκωμού δόθηκε από τον, εκ Δεσφίνας καταγομένου, επιίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, όπου μαζί με το πρωτοπαλλίκαρο του Αθανάσιο Διάκο έδωσε την ώθηση για την εθνική παλιγγεννεσία . Επιμνημόσυνος δέησις τελέστηκε στην προτομή του Σαλώνων Ησαΐου με τα αρχιερατικά του άμφια, την μίτρα, την ράβδο αλλά και το τετραβάγγελο που είχε πάντοτε πάνω του τα οποία αποτελούν τα σπουδαιότερα κειμήλια της Μονής.
Μετά το πέρας της δοξολογίας, έγινε η ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας και η κατάθεση στεφάνων από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, την ΠΕΔ Στερεάς, τους οικείους ΟΤΑ αλλά και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και της Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικής καθώς και της κεντρικής πολιτικής από τους Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Γιάννη Σταθά και Ευάγγελο Μπασιάκο, τον τέως Υπουργό και Βουλευτή Φωκίδας κ. Νίκο Γκελεστάθη. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της ιστορικής αυτής Μονής ενώ οι μαθητές του Στειρίου και Κυριακίου χόρεψαν παραδοσιακούς ρουμελιώτικους χορούς στο προαύλιο της «Αγιάς Σοφιάς» της Ρούμελης, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας. 

























Δεν υπάρχουν σχόλια: