Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Ιερά Μονή Σαγματά: Το «μπαλκόνι» της Βοιωτίας!


Παραμονή της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος σήμερα και 30 χλμ ανατολικά της Θήβας βρίσκεται η εορτάζουσα Ιερά Μονή Σαγματά, αφιερωμένη στον Όσιο Κλήμη. Είναι κτισμένη σ' ένα πανέμορφο περιβάλλον και από εκεί μπορεί να δει κανείς τόσο την πεδιάδα της Θήβας όσο και τον Ευβοϊκό κόλπο.


Η Μονή είναι Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και έχει πολλές αγιογραφίες.
Στο Υπάτιον όρος, όπου υπήρχε ναός και άγαλμα του Ύπατου Δία, υπάρχει το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως (Σαγματά).
Η Μονή Σαγματά Υπάτου Θηβών ιδρύθηκε από τον μοναχό Οσιο Κλήμη τον Αθηναίο πάνω στα ερείπια ναού του Υπάτου Διός. Βρίσκεται πάνω στο βουνό που ονομάστηκε και αυτό Υπατο. Από τον 7ο αιώνα υπήρχε ναός στον τόπο της μονής, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.
Ονομάζεται Σαγματά ίσως από το σχήμα του όρους, που μοιάζει με σαμάρι, ή από την κατασκευή σαγμάτων (σαμαριών) από μοναχό της μονής. Στη μονή υπάρχει τμήμα τιμίου ξύλου, δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ του Κομνηνού επίσης, και η τίμια κάρα του Οσίου Κλήμεντος.
Η διαδρομή είναι εύκολη αρκεί να βγείτε απο την Εθνική στο σωστό ύψος κάνοντας δεξιά για Θήβα. Μετά ( στα 300 μέτρα απο την έξοδο της Εθνικής ) αναζητήστε τις πινακίδες.
Ακολουθώντας τις πινακίδες για Υπάτιον η την Ιερά Μονή Σαγματά θα φτάσετε στο χωριό Υπάτιον ( 2-3 χλμ απο την έξοδο Εθνικής ). Απο εκεί ακολουθώντας τον ανηφορικό χωματόδρομο για ακόμα 3 περίπου χιλιόμετρα θα φτάσετε στην Μονή.
Ο περιβάλλον χώρος αποτελεί μια όαση βλάστησης που εντυπωσιάζει καθώς ειναι ιδανικό το μέρος για εκδρομές.
Στην Μονή υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου υπάρχουν λείψανα του Αγίου Λουκά, και μεγάλη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Αγίου καθώς και λαδάκι του. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά είναι π. Νεκταρίος Αντωνοπούλος (φωτογραφία). (Πηγή: http://www.agiosloukas.org/sagmata.html )

ΥΓ. Ένα είναι σίγουρο! Όσοι θα επισκεφθείτε για πρώτη φορά τη Μονή θα διαπιστώσετε πως ο τίτλος «Το μπαλκόνι της Βοιωτίας» δεν είναι τυχαίος. Εάν, δε, το αποφασίσετε απόψε, καθίστε για φαγητό στο Ύπατο ενώ γι` όσους το … τραβήξουν, η Φιλιώ Πυργάκη θα εμφανιστεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα για γλέντι μέχρι το πρωί! (Πάρτε μια γεύση... http://www.youtube.com/watch?v=ehDhEEY3UnE&feature=related)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr