Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Θα «σωθούν» εν τέλει ο ναός του Αγίου Σώζοντος (11ος αιώνας) αλλά και ο Άγιος Γεώργιος στο Ακραίφνιο


Το βυζαντινό εκκλησάκι στην Πλατεία Αθάμαντος συμπληρώνει φέτος 1000 χρόνια «ζωής»

Με την πιο ευχάριστη είδηση που ήρθε σήμερα να ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνοδεύονται οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Σώζοντος που θα εορταστεί σε λίγες ημέρες στην πόλη του Ορχομενού (Ο Αθάμας, η πλατεία του και το «στοίχημα» της επαναφοράς της στον ιστό της πόλης... ) . Πρόκειται για την ένταξη των έργων στερέωσης και αποκατάστασης του ιστορικού βυζαντινού ναού – που φέτος συμπληρώνει 1000 χρόνια – με το ποσό των 150.00 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας» και στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 58 – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ , έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.5 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα εκτελεστούν από την Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αδιαμφισβήτητα η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει - για μια ακόμη φορά – την αποτελεσματικότητα της Δημοτική μας Αρχής, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη χαρά και στην ενορία της Σκριπούς. Με τη σημαντική αυτή εκκρεμότητα, μάλιστα, ο Δήμος Ορχομενού θα «ολοκληρώσει» τα έργα ανακατασκευής της Πλατείας Αθάμαντος, σήμα κατατεθέν της οποίας – ως γνωστόν – είναι ο Ναός του Αγίου Σώστη ( φωτογραφία) .
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους πάσχισαν γι` αυτό, την Δημοτική Αρχή του Ορχομενού αλλά και προσωπικά την Γενική Γραμματέα της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου» σχολίασε με το άκουσμα της είδησης ο εφημέριος π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους.
Θερμές ευχαριστίες προς την Γενική Γραμματέα κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου στέλνει μέσω του Orchomenos Press και ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Υπερήφανος. «Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρώσουμε την πλατεία της Σκριπούς και με την αναστήλωση του Αϊ Σώστη. Το χρωστούσαμε στην ιστορία μας!» ήταν η δήλωση του κ. Υπερήφανου.
Σημαντική είναι επίσης η είδηση πως πόρους ύψους 400.000 ευρώ εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και για την στερέωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Ακραίφνιο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, που είχε επίσης θέσει «υπό την προστασία του» ο νεοσύστατος Σύλλογος «Εθίμων και Παραδόσεων Αγία Παρασκευή» (Θυμηθείτε Η δύναμη του εθελοντισμού και στο Δήμο Ακραιφνίας!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: