Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η Ξηρονομή παράγει πολιτισμό, η Ξηρομονή τιμά τους παλαιμάχους της!

  •  
  • Παρουσιάστηκε ο 4ος πολυτελής τόμος της εφημερίδας «Η ΞΗΡΟΝΟΜΗ»
  • Ενθουσίασε το αφιέρωμα την ομάδα ποδοσφαίρου «Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ ΞΗΡΟΝΟΜΗΣ»

 

Με μια καλοδουλεμένη εκδήλωση, αφιερωμένη κυρίως στους παλαιμάχους  του χωριού, ξεκίνησαν φέτος οι Πολιτιστικές δράσεις του δραστήριου Συλλόγου των Ξηρονομαίων, που χρόνια τώρα αποτελεί ένα «φάρο πολιτισμού» για την ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Θίσβης και του Δήμου Θηβαίων. Μια διπλή παρουσίαση, μια βραδιά νοσταλγίας αλλά και επανεκκίνησης για την πάλαι ποτέ θρυλική ομάδα «Α.Ο. Θύελλα Ξηρονομής», που πραγματοποιήθηκε στην πλημμυρισμένη από κόσμο κεντρική πλατεία του Δ.Δ. Ξηρονομής το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 από τον δραστήριο Σύλλογο των Ξηρονομαίων, με την υποστήριξη του Δήμου Θηβαίων, της Δ.Κ. Ξηρονομής και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – ΟΠΑΣΤΕ.


 


Με εμπνευστή τον αεικίνητο Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Νίκα, φέτος η ετήσια, κεντρική βραδιά του Συλλόγου είχε ένα διπλό σκοπό. Από τη μια να παρουσιαστεί η πολυτελής έκδοση της εφημερίδας «Η Ξηρονομή», ο 4ος κατά σειρά δερμάτινος τόμος, μια παράδοση του Συλλόγου για όσους επιθυμούν να έχουν συγκεντρωμένες όλες τις εκδόσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, και ακολούθως να τιμηθούν όλοι όσοι είχαν υποστηρίξει ποικιλοτρόπως την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, με την παράλληλη παρουσίαση και μιας καλαίσθητης επετειακής έκδοσης, η οποία συμπίπτει με τις προσπάθειες επανασύστασής της.  

 

Πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης, οι επισκέπτες είχαν και φέτος την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν τα τοπικά προϊόντα της Ξηρονομής και όχι μόνο, που θα εκτίθονταν στον εκθεσιακό χώρο πριν την πλατεία του χωριού

 


Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Ρόδης, ο οποίος καλωσόρισε τους χωριανούς και τους φίλους της Ξηρονομής που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την κεντρική πλατεία, για να δώσει την σκυτάλη στον Πρόεδρο του Συλλόγου της Ξηρονομής κ. Κώστα Νίκα, ο οποίος  έλαβε τον λόγο και είπε:

«Ο Σύλλογος των Ξηρονομαίων ανοίγει την πρώτη καλοκαιρινή πολιτιστική εκδήλωση σήμερα εδώ στην Κεντρική Πλατεία του Χωριού σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων, την Τοπική Κοινότητα Ξηρονομής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στην είσοδο θα γευθήκατε και θαυμάσατε από τη λιανική πώληση τοπικά προϊόντα από τους εκθέτες, που ο Σύλλογός μας τα ενισχύει, τα αναδεικνύει και στηρίζει την ανάπτυξη της Τοπικής Κοινωνίας. Σήμερα, είναι ημέρα ιστορική για τον Σύλλογο των Ξηρονομαίων, καθώς η βραδιά θα μας «ταξιδέψει» στην παρουσίαση του τέταρτου (4ου) τόμου της εφημερίδας «Η ΞΗΡΟΝΟΜΗ» πενταετίας 2016-2021, όπου περιέχει τα 20 φύλλα της εφημερίδας από το 101-120.

Έργο κόπου, φροντίδας της Συντακτικής Επιτροπής γιατί σ’ αυτά τα οχτάστιλα αποτυπώνονται όλα τα γεγονότα της κοινωνίας μας, άρθρα, απόψεις, αναφορές, ιστορικές και πολιτιστικές μνήμες.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να λείψει από κανέναν.

Στο περίπτερο του Συλλόγου υπάρχει και διατίθεται αυτή η πνευματική κληρονομιά, αυτή η συλλογή, καθώς επίσης και η μικρή έκδοση της ιστορικής αναδρομής με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της «Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ ΞΗΡΟΝΟΜΗΣ». Εξάλλου θα δείτε ποιοι προλογίζουν τον

 Στη συνέχεια, χαιρετισμοί απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος, π. Στυλιανός, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Λευτέρης Κτιστάκης, ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ξηρονομής κ. Στάθης Κεφαλάς. Χαιρετισμοί απέστειλαν ο Βουλευτής κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κ. Γιώργος Ντασιώτης και η Αντιπεριφερειαρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Φανή Παπαθωμα. 

Παρόντες ήταν ακόμα ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θίσβης, κ. Τάσος Καμούτσης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κ. Νίκος Κοβάνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Απόστολος Δαγδελένης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Σαμιώτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δομβραίνας, κ. Κώστας Μπούγιας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θίσβης κ. Χαράλαμπος Καραμπογιάς, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, κ.α. 


Απόσπασμα από τον τόμο ανέγνωσε το μέλος του ΔΣ και της συντακτικής επιτροπής κα Κωνσταντίνα Ζωγράφου, ενώ συνολικά τον φετινό τόμο προλογίζουν οι κάτωθι:

 


Στη συνέχεια, η βραδιά απέκτησε ακόμα πιο νοσταλγικό χαρακτήρα, καθώς πάνω από 40 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της «Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ ΞΗΡΟΝΟΜΗΣ» συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πλατείας, όπου ο Σύλλογος του απένειμε συμβολικά ένα ακόμα μετάλλιο, για την αγάπη τους για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και για την «φανέλα της Ξηρονομής».

 Την παρουσίαση της ενότητας αυτής έκανε ο επίσης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, καμάρι της Ξηρονομής, μέλος του ΔΣ κ. Άγγελος Θ. Κυριάκου. Όλοι αυτή η πορεία, από το 1979, συγκεντρώθηκε σε ένα καλαίσθητο βιβλίο, που δημιούργησε ο Σύλλογος των Ξηρονομαίων βασισμένοι στο αρχείο της οικογένειας του Σίμου Βολουτίδη  και της Ρούλας Σπύρου.










 





Μάλιστα με το μεράκι του κ. Βασίλη Αναστόπουλου και τη συνεργασία της κας Στέλας Παγώνα είχε προετοιμαστεί και παρουσιάστηκε και ένα καλαίσθητο βίντεο με όλη την ιστορία της ομάδας. 

Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στους νέους του χωριού που αποφάσισαν να αναγιώσουν την Θύελλα Ξηρονομής, οι οποίοι απειυθυναν ανοικτή πρόσκληση σε όλους, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά τους. 


Μάλιστα, μια εβδομάδα μετά ολοκληρώθηκε η πρώτη γενική συνελεύση- εγγραφή νέων μελών και ανάδειξη του πρώτου ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, Μετά από εσωτερική ψηφοφορία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχτηκαν: Πρόεδρος:Σπύρου Γεώργιος , Γενικός Γραμματέας: Καλοζούμης Σπύρος,Αντιπρόεδρος: Στεφάνου Στέφανος, Έφορος:Κεφαλάς Αθανάσιος του Σωτηρίου, Ταμίας:Τζίτζης Βασίλειος, Μέλη:Κεφαλάς Αθανάσιος του Κωνσταντίνου και Θεοδωρής Γεώργιος. 

Με το πέρας των απομονών, ξεκίνησε η παρουσίαση των παραδοσιακών χορών από τον Χορευτικό Όμιλο Ξηρονομής, που χόρεψε χορούς από την Θράκη, σε διδασκαλία του μέλος του ΔΣ κ. Κώστα Αδάμ. Το χορευτικό προλόγισε το μέλος του ΔΣ κ. Κώστας Βαζούρας. 



Κι` επειδή ο χορός είχε ανοίξει, την σκυτάλη πήρε το  «Σεργιάνι στην παράδοση»: Ένα μουσικό πρόγραμμα, ένα ταξίδι σε παραδοσιακά ακούσματα απ` όλη την Ελλάδα με την Βιβή Βουτσελά και την ορχήστρα της. Η πίστα άνοιξε για όλους και ο χορός καλά κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες… Και του χρόνου!!! 









Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου των Ξηρονομαίων συνεχίζεται ως εξής:

 Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, ώρα 9.00 μ.μ, Κεντρική πλατεία Ξηρονομής.

 


Με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας Ξηρονομής θα πραγματοποιηθεί παράσταση Θεάτρου Σκιών για μικρούς και μεγάλους από τον κορυφαίο καραγκιοζοπαίκτη Παναγιώτη Δεληγιάννη.

 

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, ώρα 9.00 μ.μ. Κεντρική πλατεία Ξηρονομής.

H Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου των Ξηρονομαίων σε σκηνοθεσία του Σπύρου Διονά θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο: «ΤΟΚ - ΤΟΚ» .

 

Οκτώβριος 2024 (4-7/10/2024) 

Τετραήμερο οδοιπορικό στις βορειότερες και πιο γραφικές περιοχές της Ελλάδας μας: ΜΕΤΕΩΡΑ- KΑΣΤΟΡΙΑ-ΦΛΩΡΙΝΑ-EΔΕΣΣΑ-ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ-ΝΥΜΦΑΙΟ-ΠΡΕΣΠΕΣ(ΜΙΚΡΗ - ΜΕΓΑΛΗ) EΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ, που διοργανώνει ο Σύλλογος των Ξηρονομαίων με υπεύθυνη την κ. Μαρίνα Πανταζή.

 

Καλό καλοκαίρι!




Δεν υπάρχουν σχόλια: