Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

​Γιώργος Μουλκιώτης: «Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αγροτών για έτη, στο e-ΕΦΚΑ Αγροτών ΣΤ. Ελλάδας. Η Κυβέρνηση εμμένει σε αναποτελεσματικούς πειραματισμούς για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» των εκκρεμών συντάξεων στον ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδας»


Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την άρνηση του Υπουργείου να απαντήσει στην γραπτή ερώτηση που κατατέθηκε δύο φορές,  για το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του Περιφερειακού Τμήματος Αγροτών Στερεάς Ελλάδας του e-ΕΦΚΑ. 

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής ανέδειξε το προκλητικό ζήτημα των δυσλειτουργιών του e-ΕΦΚΑ Στερεάς Ελλάδας, το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση των αγροτών και των συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ, καθιστώντας τους αγρότες συνταξιούχους χωρίς σύνταξη. 

Κατόπιν αυτών, ζήτησε εκ νέου από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει λύση τώρα στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της και η άμεση απονομή των συντάξεων, καλώντας παράλληλα να σταματήσει την ακατάσχετη υποσχεσιολογία και τον εμπαιγμό των συνταξιούχων αγροτών. 

Επίσης, ζήτησε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τις υποβληθείσες αιτήσεις συνταξιοδότησης ΕΦΚΑ Αγροτών κατά Περιφερειακή Ενότητα από το έτος 2016 έως και σήμερα,  κατ΄ έτος από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, αλλά και για τις μη ικανοποιηθείσες - εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια περί της υφιστάμενης κατάστασης στο ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδας. 

Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου αρκέστηκε να αναφερθεί γενικά στα μέτρα που έχουν παρθεί συνολικά από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του «γόρδιου δεσμού» των εκκρεμών συντάξεων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα. 

Τέλος, ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έχει καθυστερήσει υπερβολικά και ανέφερε ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο από 1.1.2016 έως το τέλος του Νοεμβρίου του 2020 ήταν περίπου 8.500 χιλιάδες, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις είναι σήμερα 3053, επισημαίνοντας ότι, το Υπουργείο αδυνατεί να δώσει ακριβή στοιχεία εκκρεμοτήτων συνταξιοδότησης ανα περιφερειακή ενότητα με τον τρόπο που συλλέγονται τα στοιχεία. 

Τέλος, ο Γιώργος Μουλκιώτης ανέφερε ότι, η Κυβέρνηση καταφεύγει σε αναποτελεσματικούς πειραματισμούς, ενώ επιτείνεται το πρόβλημα από τον συνολικό τρόπο επίλυσης τον οποίο έχει επιλέξει, καθώς οι αγρότες εδώ και τρία ή και πλέον χρόνια στο ΕΦΚΑ Στερεάς Ελλάδος παραμένουν χωρίς σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: