Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Εκτιμήσεις για λιγότερο βαμβάκι τη νέα χρονιά


Εκτιμήσεις για λιγότερο βαμβάκι τη νέα χρονιάΓια μια ακόμη χρονιά φαίνεται να συνεχίζεται η στρεμματική μείωση της καλλιέργειας βάμβακος στη χώρα μας. Μια απλή επίσκεψη στα χωράφια αγροτικών περιοχών καταδεικνύει τη συγκεκριμένη τάση, ενώ είναι δύσκολο ακόμη να υπολογίσει κανείς το ποσοστό μείωσης, σε σχέση με το 2012.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για μείωση που μπορεί να φτάσει το 25- 30%, ενώ δεν λείπουν και οι συντηρητικές εκτιμήσεις για κάμψη 15-20%.

Η αλήθεια είναι πως αν αθροίσει κανείς τη μείωση των τελευταίων δυο ετών, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις προσεγγίζουν το 40%, σε σύγκριση με το 2010.

Σ’ αυτή τη μείωση ασφαλώς συνετέλεσαν οι μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, η στροφή σε πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες –αυτή την περίοδο- αλλά και το αναμφισβήτητα «αλμυρό» κόστος παραγωγής και η δυσκολία στην καλλιέργεια.

Βέβαια οι πλέον «πονηροί» παραγωγοί ίσως ποντάρουν και φέτος στο βαμβάκι, προσδοκώντας σε μεγαλύτερη εμπορική τιμή, λόγω παγκόσμιας έλλειψης. Διαβάστε περισσότερα στο 
http://www.paseges.gr/el/news/Ektimhseis-gia-ligotero-bambaki-th-nea-hronia

Δεν υπάρχουν σχόλια: