Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι πόλεις του Πλουτάρχου: Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (26-28 Απριλίου 2013)


Φθάνουν την Πέμπτη 25 Απριλίου στους Δελφούς διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μελετητές της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διεθνές συμπόσιο με θέμα ‘Οι πόλεις του Πλουτάρχου’. Το συμπόσιο τιμά την πολύχρονη προσφορά του Αναστάσιου Νικολαΐδη στη διδασκαλία και την έρευνα του πλουταρχικού έργου. Διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και τη Γενική Γραμματέα της Εταιρείας Πλουταρχικών Σπουδών. Οι εργασίες του συμποσίου ξεκινούν την Παρασκευή 26 Απριλίου και θα διαρκέσουν τρεις μέρες. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης: http://www.philology.uoc.gr/conferences/Plutarchs_Cities/
            Το έργο του Πλουτάρχου είναι πολύτιμη πηγή μαρτυριών για την πολιτική και κοινωνική οργάνωση των αρχαίων πόλεων, μικρών και μεγάλων, όπως π.χ. η Αθήνα, η Σπάρτη, οι Δελφοί, η Χαιρώνεια, οι Θεσπιές και πλήθος άλλων. Μαθαίνουμε για την ιστορία, τους μύθους, τις τελετές, τις εορτές, την αρχιτεκτονική, τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς τους αλλά και για μικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής επιφανών πολιτών.
Ο στόχος του συμποσίου είναι να διερευνήσει το σύνθετο ερώτημα (α) της αξιοπιστίας του πλουταρχικού έργου ως ιστορικής πηγής, π.χ. αν και σε ποιο βαθμό ο Πλούταρχος αποτυπώνει τις διαφορές ανάμεσα στις πόλεις της εποχής του και τις πόλεις της κλασικής περιόδου και (β) της σχέσης των πλουταρχικών απεικονίσεων με την παράδοση του αρχαίου πολιτικού και φιλοσοφικού στοχασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: