Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

💧 ΚΕΔΕ: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό – Η Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Σχεδιασμού

 


Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) επισημαίνει με σαφήνεια προς την Κυβέρνηση ότι ο εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη από την 1η Απριλίου 2024 καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης, που χαρακτηρίζεται από έναν ολιστικό και πολυεπίπεδο σχεδιασμό. Η πρόταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για κατανομή αρμοδιοτήτων σε εθνικό, περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και για θεσμοθέτηση συστημικών σχέσεων μεταξύ των φορέων που εκτελούν τα έργα και εφαρμόζουν την πολιτική αυτή. 

Η ΚΕΔΕ τονίζει πως η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της πολιτικής δεν βελτιώνονται με μεγέθυνση των φορέων μέσω αναγκαστικών συγχωνεύσεων, αλλά με τη διασφάλιση του «optimum» μεγέθους και της δικτυακής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ απορρίπτουν την κυβερνητική πρόθεση για αναγκαστική συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και των δημοτικών υπηρεσιών, επιμένοντας όμως στην ανάγκη συνολικού εθνικού σχεδιασμού με συντονισμό, συνέργεια και συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, επισημαίνει πως η σύγχρονη τεχνολογία καθιστά απαρχαιωμένη την παραδοσιακή λογική των οικονομιών κλίμακας μέσω ενοποιήσεων και αναδεικνύει τη σημασία της δικτυακής ενοποίησης λειτουργιών, που επιτρέπει τη συνεργασία χωρίς την κατάργηση της αυτονομίας των τοπικών φορέων.

Ανάγκη άμεσης ενημέρωσης και συνεργασίας

Η ΚΕΔΕ δηλώνει αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργά σε αυτόν τον εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να την ενημερώσουν άμεσα για τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται και τις προωθούμενες πολιτικές. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ζητά να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση της δημόσιας πολιτικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, ώστε μέσα από μια ουσιαστική εταιρική σχέση να αντιμετωπιστούν με προτεραιότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες περιοχές και να εξασφαλιστεί η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την προστασία αυτού του δημόσιου αγαθού. Η ΚΕΔΕ καταλήγει επισημαίνοντας πως η διαχείριση του νερού δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά αποτελεί καθήκον απέναντι στις επόμενες γενιές και ελπίζει η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πρόταση και τη βούλησή της για συνεργασία, προς όφελος της βιώσιμης και αποτελεσματικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: