Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

«Σεργιάνι στην Παράδοση»: Μια αγκαλιά όλο το χωριό στην κεντρική μουσικοχορευτική βραδιά του καλοκαιριού



Ο Σύλλογός των Ξηρονομαίων τίμησε τον Σεβασμιώτατο κκ. Γέωργιο

για την 15ετή διακονία του στην Ι.Μ. Θηβών Λεβαδέιας και Αυλίδος

 


Μια από τις πιο επιτυχημένες βραδιές που έχουμε ζήσει ποτέ αποτέλεσε η 29η Ιουλίου 2023 καθώς μια «θάλασσα ανθρώπων» είχε πλημμυρίσει την πλατεία της Ξηρονομής προκειμένου να απολαύσει την κεντρική μουσικοχορευτική εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού με τίτλο «Σεργιάνι στην Παράδοση». Πριν από την έναρξή της ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες είχαν περάσει από τα περίπτερα των παραγωγών της περιοχής μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου των Ξηρονομαίων προκειμένου να εκθέσουν προϊόντα αλλά και χειροποίητες δημιουργίες τους.

 


Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό - ομιλία του δραστήριου Προέδρου Συλλόγου Ξηρονομαίων κ. Κωνσταντίνου Α. Νίκα, ο οποίος πλαισιωμένος από το ΔΣ, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και την διαχρονική υποστήριξη του Συλλόγους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους απόδημους Ξηρονομαίους αλλά και φίλους της εφημερίδας που ζουν κυρίως εκτός Ελλάδος και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της έντυπης έκδοσής.







 Τον κ. Νίκα προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Γ. Βαζούρας. Μάλιστα, της ομιλίας του προηγήθηκε ένας σύντομος διάλογος, τον οποίο ανέγνωσαν δύο μαθητές της Ξηρονομής, αναφέροντας τα εξής:

Δεν ξέρω αν πρόσεξες, πριν έρθουμε εδώ, περάσαμε από τραπέζια με πλούσια θα λέγαμε χειροποίητα εδέσματα. Είναι μια μικρή τοπική έκθεση, μα γεμάτη από μεράκι προϊόντα.

Τα πρόσεξα και πέρασα από κάθε πάγκο, ενίσχυσα τον παραγωγό γιατί το τοπικό προϊόν αναδεικνύει, διατηρεί, προστατεύει και προσθέτει στον ίδιο τον τόπο, στο κοινωνικό σύνολο και στον πολιτισμό του. Γι’αυτό και ο Σύλλογος των Ξηρονομαίων τους στηρίζει και τους προστατεύει, γιατί πέρα από την οικονομική δραστηριότητα, είναι και κοινωνική προσφορά.

«Σεργιάνι στην παράδοση», κάπου σε μια αφίσα διάβασα.

Ναι, το πρόγραμμά μας έχει ως στόχο όχι στην επιδερμική υφή της παράδοσης, αλλά στην ανακάλυψή της και τη διατήρησή της, αφού η παράδοση είναι ζωντανή και υπάρχει γύρω μας, αρκεί να την αναγνωρίσουμε και να την καλωσορίσουμε στη ζωή μας. Να, όπως εδώ στην Ξηρονομή στην Κεντρική Πλατεία το παιδικό χορευτικό τμήμα αλλά και των ενηλίκων του Συλλόγου των Ξηρονομαίων, θα μας ταξιδέψουν σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, απ’το απέραντο μπλε της θάλασσας ως τη μαγεία του γαλάζιου ουρανού, αναδεικνύοντας τις αξιοσημείωτες δεξιότητές τους.

Νομίζω πως η παράδοση χωρίς ζωντανή ορχήστρα δεν ταιριάζει. Είναι εκείνη που σε κάνει να ανακαλύπτεις το παρελθόν και ομορφαίνει το παρόν. Είναι εδώ και αυτό περιμένει να κάνει.

Δυστυχώς, πολλά πράγματα δεν μας βγαίνουν, πόσο μάλλον όταν επηρεάζονται από φυσικούς παράγοντες. Γι’ αυτό θα προσπεράσουμε την εξαίρετη δουλειά, την ταινία έρευνας του ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή», που καταγράφει ένα προς ένα τα «Βήματα των Μικρασιατών στη Στερεά Ελλάδα». Πέρα από τα ιστορικά, συναισθηματικά στοιχεία, κυριαρχεί εδώ η μουσική που τονώνει την ύπαρξή τους.

Τώρα τι μου θυμίζεις…Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας μας «Ξηρονομή» στο φύλλο 122 με τον τίτλο: «Οι πρόσφυγες που άλλαξαν το «πρόσωπο» της Θήβας», από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας. Και τι δε μάθαμε! Όλος ο Ιωνικός πολιτισμός ήρθε στα μέρη μας. Η υπάρχουσα πνευματική, κοινωνική, επιχειρηματική ζωή εμπλουτίστηκε και αναπτύχθηκε από αυτόν τον πολιτισμό.

Το ενδιαφέρον μας τράβηξε η χρονιά του 2022 έχοντας έναν ιδιάζοντα συμβολισμό (1922-2022), καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια εθνικής μνήμης από τον μεγάλο ξεριζωμό της Μικράς Ασίας. Εκείνη η βίαιη καταστροφή της 16ης Σεπτεμβρίου, η οποία, σαφώς και ρητώς και αναντιρρήτως, θα λέγαμε, έχει χαρακτηρισθεί ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

Εδώ σε αυτό το χώρο, ο Σύλλογος των Ξηρονομαίων, στις 9 Ιουλίου, αφιέρωσε την εκδήλωσή του για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μνήμες, εικόνες, ήχοι και μουσικές από τη Μικρά Ασία «ζωντάνεψαν» και ταξίδεψαν τον κόσμο μέσα από τα δύο χορευτικά παραδοσιακά σχήματα του Συλλόγου των Ξηρονομαίων και εκείνο το συγκρότημα από την Αθήνα με την επωνυμία «Βάκχαι».

Καλό σας ταξίδι σ’ αυτή την αποψινή εκδήλωση. Στο Σεργιάνι που διατηρεί τη λαϊκή μας παράδοση με χορούς από όλη την Ελλάδα.

Απολαύστε τους!» κατέληξε ο σύντομος αυτός διάλογος.

 











Στη συνέχεια η Ταμίας κα Μαρίνα Πανταζή καλωσόρισε με την σειρά τους επίσημους προσκεκλημένους και παρουσίασε τα χορευτικά συγκροτήματα, εφήβων και ενηλίκων, του Συλλόγου των Ξηρονομαίων που με χοροδιδάσκαλο τον Αντιπρόεδρο κ. Κώστα Ε. Αδάμ παρουσίασαν υποδειγματικά χορούς από τα νησιά του Αιγαίου, τον Μοριά και την Ρούμελη, την Θεσσαλία , την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη.

 

Στη συνέχεια, σύσσωμο το ΔΣ επεφύλαξε μία έκπληξη για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κκ. Γεώργιο, ο οποίος ανταποκρίθηκε για μια ακόμα φορά στο κάλεσμα μας, και με ομόφωνη απόφαση ανακηρύχτηκε ως επίτιμο μέλος, με αφορμή την 15η επέτειο που συμπληρώνει στον Επισκοπικό θρόνο.

Ο κκ. Γεώργιος ευχαρίστησε θερμά του ΔΣ αλλά και όλο το χωριό για την αγάπη που τρέφει στο πρόσωπό του και δήλωσε υποστηρικτής και συμπαραστάτης στα σχέδια του Συλλόγου των Ξηρονομαίων.

Χαιρετισμό απεύθυνε ακόμα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ενώ ο Σύλλογος ανταπόδωσε τα καλά της λόγια, με τις δικές του ευχαριστίες για την συνδιοργάνωση της βραδιάς.

 Στη συνέχεια, ο χορός ήταν ελεύθερος, για ένα αληθινό «Σεργιάνι στην παράδοση», με την Βιβή Βουτσελά στο τραγούδι και την ορχήστρα της να μας χαρίζουν μια ανεπανάληπτη βραδιά. 

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους οι ιερείς της περιοχής και πολλά δημόσια πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ξηρονομής κ. Στ. Κεφαλάς και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου,  Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι του Δήμου Θηβαίων, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων, κ.α.

 Και του χρόνου!


Δεν υπάρχουν σχόλια: