Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες αγρότες της Βοιωτίας από τον παγετό και τη ξηρασία»

 


Ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης ανέδειξε στην Βουλή, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ζήτημα της αναγκαιότητας άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών της Βοιωτίας από τον παγετό και τη ξηρασία.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι αγρότες της Βοιωτίας βρίσκονται σε απόγνωση μετά τον τελευταίο καταστροφικό - όπως αποδεικνύεται – και πρωτοφανή παγετό, που έπληξε στις 9/10-4-2021 τις καλλιέργειες αμπελιών, όψιμης πατάτας, κηπευτικών και φυτρωμένου καλαμποκιού, προκαλώντας προβλήματα και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. 

Τονίζεται επίσης ότι η περιοχή της Βοιωτίας, έχει πληγεί και από την ξηρασία, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες δημητριακών να έχουν υποστεί ήδη μεγάλη ζημιά. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η πολύ μεγάλη απώλεια παραγωγής για τη φετινή χρονιά – η οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στα όρια της ολοκληρωτικής καταστροφής – προκύπτει σε συνέχεια της απώλειας εισοδήματος των αγροτών λόγω της πανδημίας, αλλά και της συνεχούς πτώσης της τιμής των προϊόντων την τελευταία τριετία σε μια περιοχή, που η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο στο αγροτικό εισόδημα. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό, η άμεση λήψη μέτρων ώστε:

  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών του παγετού στο Νομό Βοιωτίας.
  • Να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις καλλιέργειες της Βοιωτίας που υπέστησαν ζημιά από τον πρόσφατο παγετό, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων. 
  • Να αποζημιωθούν οι ζημιές των δημητριακών ένεκα ξηρασίας.
  • Να θεσπιστεί προκαταβολή αποζημιώσεων, ένεκα της ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας, η οποίο έχει πλήξει τους αγρότες στο μέγιστο βαθμό.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για εκτιμητικό προσωπικό που απαιτούνται προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμών.
  • Να συμψηφιστούν τα τέλη εκτίμησης και οι ασφαλιστικές εισφορές,  με τις αποζημιώσεις, ώστε να ελαφρυνθούν οικονομικά οι Βοιωτοί αγρότες.
  • Να γίνει έγκαιρα η διαδικασία του ΟΣΔΕ, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την γρήγορη σύνταξη των πορισμάτων των ζημιών του ΕΛΓΑ.
  • Να καλυφθεί το σύνολο της ζημίας για τις καλλιέργειες, στην περίπτωση που τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ δεν επαρκούν.
  • Να αναθεωρηθεί ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ.  

 

Από το Πολιτικό Γραφείο  

Δεν υπάρχουν σχόλια: