Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη κας Φανής Παπαθωμά προς τον Βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ κ.Γιώργο Μουλκιώτη για την ανέγερση του νέου Σχολείου Δηλεσίου


Με γραπτή ανακοίνωση η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά απαντάει στο Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Μουλκιώτη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου στο Δήλεσι.

Η απάντηση Παπαθωμά

  1. Σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), η ανέγερση σχολικών κτηρίων είναι αρμοδιότητα των οικείων δήμων και όχι της Περιφέρειας.

2. Το έγγραφο της ΚΤΥΠ που έχει επισυνάψει ο κ. Μουλκιώτης αναφέρει ότι η επικαιροποίηση των μελετών σταμάτησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης καθώς δεν υπήρχε ανοιχτή πρόσκληση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περίμενε την χρηματοδότηση των μελετών από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ ενώ στην επόμενη παράγραφο αναφέρει ότι η ΚΤΥΠ έχει εντάξει την επικαιροποίηση των μελετών στον προγραμματισμό της και ότι αυτή θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2021. Από το περιεχόμενο του εγγράφου της ΚΤΥΠ καθίσταται προφανές ποιος καθυστερεί την εξέλιξη του θέματος.

  1. Ο αρμόδιος Δήμος ως κύριος του έργου οφείλει να αναζητήσει οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή του σχολείου. Εφόσον δε ολοκληρωθούν οι μελέτες, η Περιφερειακή αρχή είναι απολύτως πρόθυμη να συνδράμει τον Δήμο στην αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης για το τόσο σημαντικό αυτό έργο.
  1. Όταν εκδόθηκε η πρόσκληση από την Περιφέρεια/Διαχειριστική Αρχή για ένταξη των σχολικών μονάδων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το έργο δεν ήταν ώριμο(η ΚΤΥΠ δεν είχε έτοιμο φάκελο) ως εκ τούτου δεν υποβλήθηκε και δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα 2014-2020. Το νέο Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2021-2027 είναι σε διαδικασία σύνταξης. Όταν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή (τέλος 2021) η Διαχειριστική της Στερεάς Ελλάδας θα εκδώσει προσκλήσεις για υποβολές προτάσεων στο Νέο Πρόγραμμα.

” Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού προκειμένου έγκυρα και έγκαιρα να ενημερώνονται για την πορεία κρίσιμων έργων αλλά και για τις τυχόν εμπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν, η επίλυση των οποίων άπτεται και της αρμοδιότητάς τους, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την άμεση απελευθέρωση διαδικασιών και πόρων. Η Περιφέρεια ωστόσο ήταν πάντα δίπλα στους δήμους και θα συνεχίσει να είναι όποτε χρειαστεί”.

Η ανακοίνωση Μουλκιώτη

Με απάντηση προς την Βουλή, επί της ερώτησης του βουλευτή Βοιωτίας – Τομεάρχη Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη,  για την πορεία ανέγερσης νέου Δημοτικού Σχολείου στο Δήλεσι, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ), επιρρίπτουν ευθέως τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, γνωστοποιώντας ότι:

  • Για το εν λόγω έργο είχε εκπονηθεί μελέτη από την ΟΣΚ ΑΕ από το 2011 για 12θεσιο Δημοτικό Σχολείο αλλά δεν είχε προχωρήσει τότε στην έκδοση οικοδομικής άδειας διότι δεν υπήρχε εγκεκριμένο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο και η περιοχή όπου βρισκόταν το οικόπεδο ήταν εκτός σχεδίου
  • Με το ΦΕΚ 217/ΑΑΠ/22-9-2017 εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό και στη συνέχεια ξεκίνησαν  να γίνονται από την ΚΤΥΠ ΑΕ οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη λόγω αλλαγής νόμων, κανονισμών και προδιαγραφών. Η επικαιροποίηση των μελετών σταμάτησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, καθώς δεν υπήρχε ανοιχτή πρόσκληση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για ένταξη στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
  • Η ΚΤΥΠ ΑΕ έχει εντάξει στον προγραμματισμό την επικαιροποίηση των μελετών εφαρμογής και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου μέχρι το τέλος του 2021, αναμένοντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να ανοίξει πρόσκληση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

“Είναι πια ξεκάθαρο ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οφείλει να σταματήσει τώρα την συνεχιζόμενη πολυετή απραξία της και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση και γραφειοκρατικές δικαιολογίες στην ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανέγερση του Νέου Σχολείου Δηλεσίου Βοιωτίας” τονίζει σε δήλωση του ο Γ. Μουλκιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: