Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Να αξιοποιηθεί το έμπειρο προσωπικό του ΕΛΓΑ για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού»

 


Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης ανέδειξε στην Βουλή, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, το ζήτημα της αναγκαιότητας άμεσης αξιοποίησης του έμπειρου προσωπικού του ΕΛΓΑ για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι τον Νοέμβριο 2020, ο ΕΛΓΑ, προχώρησε σε απολύσεις εννέα γεωπόνων-εκτιμητών, ενώ το προηγούμενο έτος είχαν προηγηθεί άλλες τρεις, παρόλο που οι εν λόγω εργαζόμενοι εργάζονταν στον Οργανισμό με συμβάσεις ακόμη και από το 1997 και αργότερα περισσότερο από 5 συνεχόμενα έτη, χωρίς ούτε μία μέρα διακοπή από το καλοκαίρι του 2014, μετά από θετική πρωτόδικη απόφαση που αναγνώριζε τότε ότι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τονίζεται επίσης ότι η κοινοποίηση των απολύσεων έγινε με ιδιαίτερη σπουδή και ταχύτητα, χωρίς να ενημερωθούν προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι εκτιμητές και χωρίς να τους δοθεί το στοιχειώδες χρονικό περιθώριο να κλείσουν εγκαίρως τις εκκρεμότητές τους και να καταγράψουν τα πορίσματά τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθυστερήσεις στην απόδοση των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι δικαστικά, η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση υποβολής αιτήσεων αναίρεσης και αναστολής στον Άρειο Πάγο, δεδομένου ότι ακόμα και τώρα η εφετειακή απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός για ποιο λόγο επελέγη για την κάλυψη των πολλών και πάγιων αναγκών του οργανισμού η πρόσληψη συμβασιούχων και όχι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των δώδεκα έμπειρων γεωπόνων – εκτιμητών, όπως προέβλεπε το Π.Δ. του 2004, σε αορίστου αλλά και εάν αληθεύει ότι προχώρησε σε απόλυσή τους προτού καθαρογραφτούν οι δικαστικές αποφάσεις και χωρίς να έχει εξεταστεί αν έχουν ολοκληρώσει την παράδοση των εκκρεμών πορισμάτων που είχε καθένας από αυτούς.

Επιπλέον, ερωτάται ποιος θα διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που επεξεργάζονταν οι απολυμένοι γεωπόνοι – εκτιμητές και με ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να αποφευχθεί η καθυστέρηση ολοκλήρωσης πορισμάτων για την αποζημίωση των υπό εξέταση φακέλων συνανθρώπων μας, που έχουν υποστεί ζημία. 

Τέλος, ζητείται να διευκρινιστεί εάν η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να εφαρμόσει στην περίπτωση των δώδεκα απολυμένων γεωπόνων – εκτιμητών αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με εκείνη του άρθρου 104 του ν. 4764/2020 και εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα. 

 

Από το Πολιτικό Γραφείο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: