Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Που` ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια!




Σε λίγες ημέρες ανοίγει το Τριώδιο και στο μυαλό μας έρχονται τα χρόνια εκείνα που στην πόλη μας χτυπούσε η καρδιά της Αποκριάς!
Τότε που το φημισμένο Καρναβάλι του Ορχομενού γινόταν σημείο συνάντησης για όλη τη Βοιωτία και όχι μόνο, που στο κέντρο του Ορχομενού γινόταν το αδιαχώρητο, που γέμιζαν και οι ταράτσες… κρέμονταν ο κόσμος από τα μπαλκόνια!
Όπως πολλά ακόμη γεγονότα στην πόλη μας … ξέφτισαν με τον καιρό, φθάρθηκαν και έσβησαν με το πέρασμα των χρόνων!
Οι αιτίες είναι πολλές, όπως η εμπορευματοποίηση των πάντων που με τη σταδιακή ανθρώπινη απομάκρυνση και λιγότερο την έλλειψη φαντασίας, χιούμορ και συμμετοχής, μας έκανε να αφήσουν το έθιμό μας στην τύχη του.
Μ` άλλα λόγια, η αδυναμία μας να θέσουμε ως τοπική κοινωνία προτεραιότητες και να τις διατηρήσουμε γιατί αυτές θα μας έδιναν «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Δεν γνωρίζουμε πόσο νόημα έχει να κοιτάμε πλέον τις φωτογραφίες του παρελθόντος.
Για όσους … προλάβαμε το Καρναβάλι του Ορχομενού σίγουρα κάτι μας λένε, έστω και οι φωτογραφίες στο άλμπουμ του σπιτιού μας!
Για τους νεότερους Ορχομένιους, τα σημερινά παιδιά της πόλης μας, που δεν έχουν μνήμες για να συγκρίνουν το σήμερα με το χθες, ίσως να μη τους αγγίζουν ούτε σαν εικόνες, γιατί έστω τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα είναι αδύνατον να τα αναγνωρίσουν!
Κι` όμως, ήταν οι πατεράδες μας αυτοί που έφτιαχναν το Καρναβάλι του Ορχομενού, οι θείοι και οι παππούδες μας, οι γείτονες και οι φίλοι μας.

Οι Ορχομένιοι το έφτιαχναν το Καρναβάλι της πόλης μας, μη το ξεχνάμε…
Για την ιστορία πρέπει να εξηγήσουμε πως το πρώτο στιγμιότυπο αφορά το άρμα «Μοίρασμα του Κόσμου από τους Αμερικάνους και τους Ρώσους" στην παρέλαση του 1962 και το δεύτερο στιγμιότυπο είναι ο Άρχοντας Καρνάβαλος του 1966…


Η ελπίδα μας είναι πως έχει ο καιρός γυρίσματα!
Μπορεί εμείς οι ίδιοι να θελήσουμε να το ξαναστήσουμε το Καρναβάλι μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: