Με πλούσιο περιεχόμενο, ουσιαστικές διαπιστώσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025 η ημερίδα της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς – ΦΙΛΑΙΟΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης FOOD & DRINKS 2025. Η συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών και η παρουσία πλήθους επαγγελματιών από την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και εξαγωγή ελαιοκομικών προϊόντων ανέδειξαν την εκδήλωση σε σημείο αναφοράς για τον κλάδο.
Το περιεχόμενο της ημερίδας
Με τίτλο «Ελαιόλαδο & Επιτραπέζια Ελιά: Παρόν και Μέλλον», η ημερίδα έφερε στο ίδιο τραπέζι ειδικούς επιστήμονες, θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς. Στο πάνελ συμμετείχαν οι:
-
Δρ. Κική Ζηνοβιάδου, Κοσμήτορας του Κολλεγίου Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
-
Δρ. Βίκυ Κρυσταλλίδου, επικεφαλής του κόμβου Καινοτομίας & Στρατηγικής MACC
-
Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΚΜ
-
Πάνος Καραγιάννης, Πρόεδρος ΠΑΣΕΛ
-
Δημήτρης Τσιλιάς, Αντιπρόεδρος ΠΕΝΑ και ελαιοπαραγωγός
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος της ΦΙΛΑΙΟΣ.
Οι βασικές εισηγήσεις
Η Δρ. Κική Ζηνοβιάδου ανέλυσε τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ισχυρής premium παραγωγού, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των νέων τεχνολογιών – από αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την «έξυπνη» άρδευση. Παρουσίασε επίσης τις διεθνείς τάσεις της τελευταίας πενταετίας, δίνοντας έμφαση στη ζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας και ισχυρής ταυτότητας.
Η Δρ. Βίκυ Κρυσταλλίδου παρουσίασε το έργο του Mediterranean Agrofood Competence Center (MACC), ενός πρότυπου κόμβου καινοτομίας που συνδέει έρευνα, επιχειρήσεις, κοινωνία και δημόσιους φορείς στο μοντέλο «τετραπλού έλικα». Ανέλυσε ακόμη εφαρμογές «έξυπνης γεωργίας» σε εξέλιξη για την παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων της καλλιέργειας σε πραγματικό χρόνο, ενώ παρουσίασε και ένα καινοτόμο, βιοδιασπώμενο εδαφοβελτιωτικό από ελληνικό πρόβειο μαλλί.
Ο Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου οι αναμενόμενοι αυξημένοι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ δημιουργούν έντονο ανταγωνισμό. Παράλληλα, παρουσίασε τις δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως εμπορικές αποστολές, συμμετοχές σε εκθέσεις και η λειτουργία της Ακαδημίας Εξαγωγικής Δραστηριότητας.
Ο Πάνος Καραγιάννης, εκ μέρους των ελαιουργείων, στάθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών, στην πίεση για συνεργασίες και συγχωνεύσεις και στις απαιτήσεις της νέας φορολογικής νομοθεσίας (ψηφιακά Δελτία Αποστολής, Δελτία Παραλαβής ελαιόκαρπου, δηλώσεις συγκομιδής, μητρώο). Προανήγγειλε ότι οι αλλαγές στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα πολλά ελαιουργεία προς την τυποποίηση.
Ο Δημήτρης Τσιλιάς, ως ενεργός παραγωγός, περιέγραψε με λεπτομέρειες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές: υψηλό κόστος παραγωγής, έλλειψη κρατικής υποστήριξης και σκληρός ανταγωνισμός στην αγορά. Παρά τη δύσκολη κατάσταση, παρουσίασε σχέδια συλλογικής δράσης μέσω συνεταιρισμού ή νέας ομάδας παραγωγών, με στόχο την καλύτερη προώθηση των προϊόντων του στην τοπική αγορά.
Η εκδήλωση έκλεισε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, με τους εισηγητές να απαντούν και να επανέρχονται με συμπληρωματικές προτάσεις. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι ο ελαιοκομικός τομέας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αλλά διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα – ποιότητα, γνώση, καινοτομία – για να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, υπό την προϋπόθεση της συνεργασίας όλων των κρίκων της αλυσίδας.
Η ΦΙΛΑΙΟΣ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης και στήριξης του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου