Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025

Ο Δήμος Λεβαδέων υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αναγκαία η αλλαγή του νόμου για τα αδέσποτα

 


Συνέντευξη Τύπου για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Λεβαδέων παρεχώρησαν ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Τουμαράς.

Σύμφωνα με το Ν.4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για τη φροντίδα, την περισυλλογή, τη διενέργεια στείρωσης, καταγραφής, σήμανσης, καθώς και την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων αυτά διαβιούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Λεβαδέων αναπτύσσει συγκεκριμένες δράσεις. Σκοπός είναι η ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η προστασία της υγείας των ζώων αλλά και της δημόσιας υγείας των πολιτών, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, η φροντίδα και η ευζωίας τους, η παροχή τροφής και νερού στα αδέσποτα ζώα εντός των ορίων του Δήμου, η προώθηση των υιοθεσιών, η καταγραφή τους στο ΕΜΖΣ, η μέριμνα και η παρακολούθηση των επανεντασσόμενων αδέσποτων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί, σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον, η συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε η ανάγκη αλλαγής του νόμου για τα αδέσποτα αφού κοινή είναι η διαπίστωση ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει αστοχία με συνέπεια την δημιουργία σοβαρών ζητημάτων.

Ο νόμος 4830/21 θεσπίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και σε αυτή μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα - ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ως εκ τούτου, η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεών του ανέδειξε τα σημερινά προβλήματα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Η νομοθεσία στην πράξη, επισύρει ευθύνες (διοικητικές, αστικές και ποινικές), κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών που έχουν την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων, ακόμα κι όταν δεν έχουν παραλείψει καμία ενέργεια, δεν έχουν επιδείξει καμία αμέλεια.

Οι ασαφείς ορισμοί «επικίνδυνου» ζώου και «επιθετικής συμπεριφοράς» μεταφέρουν την ευθύνη αποκλειστικά στα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη, που καταλήγουν ως κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να κριθεί ένα αδέσποτο ζώο ως επιθετικό και να ακολουθήσει η ανάλογη διαχείρισή του θα πρέπει να δαγκώσει… τρείς φορές, αλλά και να έχουν γίνει επίσημα καταγγελίες!

Τέλος ανασταλτικός παράγοντας της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δήμοι είναι η υποστελέχωση και η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ για τα αδέσποτα ζώα παρόλο που αυτό θα έπρεπε να διασφαλιστεί ταυτόχρονα με την μεταβίβαση της αρμοδιότητας στους Δήμους.

 

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν:

* Από την αρχή του έτους μέχρι και 5/10/2025 έχουν επανενταχθεί στο περιβάλλον τους 281 αδέσποτα ζώα αφού πρώτα τους παρασχέθηκε η αναγκαία φροντίδα (στειρώσεις, σημάνσεις, εμβολιασμοί, ιατρική περίθαλψη) με το κόστος να ανέρχεται σε 58.200 ευρώ.

* Για τροφή από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα δαπανήθηκε το ποσό των 25.000 ευρώ.

* Η περισυλλογή των αδέσποτων κόστισε 22.000 ευρώ, ενώ από το καλοκαίρι ο Δήμος Λεβαδέων συνεργάζεται και με δεύτερο εκπαιδευτή – περισυλλογέα.

* Έχει γίνει δωρεά συνολικά 2.750 κιλών ζωωτροφής από τις επιχειρήσεις ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΩΩΤΡΟΦΩΝ Δημητρίου, Ζωωτροφική Βοιωτίας ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ και ΠΕΝΤΕ Α.Ε. (Σ.Μ.«Γαλαξίας»)

* 40 ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, φιλόζωοι υιοθέτησαν 40 σκύλους.

* Στο site του Δήμου λειτουργεί πλατφόρμα ενημέρωσης https://dimoslevadeon.gr/adespota/ για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Παράλληλα τονίστηκε ότι ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τους Δήμους Αλιάρτου Θεσπιέων και Ορχομενού προχωρούν σε δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων 40 θέσεων. Εκεί θα γίνεται η διαχείριση των αδέσποτων που χρήζουν φροντίδας τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον διότι βάσει νόμου απαγορεύεται ρητά η μόνιμη φύλαξη των αδέσποτων.

Με αυτή τη νομοθεσία και σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Δήμος Λεβαδέων παρά την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων που ήδη εκτιμώνται σε περίπου 450, υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισής τους.

Για τη Δημοτική Αρχή η οποία στοχεύει σε ένα Δήμο πολιτισμένο, φιλικό προς τα ζώα και ασφαλή για τους πολίτες, η προστασία των αδέσποτων δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση αλλά και δείγμα σεβασμού προς τη φύση και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: