Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Καμπανάκι» για δασμούς, τουρισμό και εισοδήματα – Απαιτούνται στρατηγικές παρεμβάσεις για να προστατευθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα



Στις αυξημένες πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία, εξαιτίας διεθνών εξελίξεων και εσωτερικών αντιξοοτήτων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (7/8/2025), υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δασμοί ΗΠΑ: Απειλή για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των νέων δασμών των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και το κρασί, επιβαρύνονται με επιπλέον 15%, γεγονός που πλήττει άμεσα την ανταγωνιστικότητά τους στην αμερικανική αγορά.
Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες – όπως η Τουρκία – μένουν εκτός των δασμών, αποκτώντας αθέμιτο πλεονέκτημα.

Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστικά» τα προβλεπόμενα μεγέθη επενδύσεων και αγορών, επισημαίνοντας ότι εάν εφαρμοστούν έτσι όπως έχουν διατυπωθεί, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ύφεση αντί για ανάπτυξη.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομία δεν εξαντλείται στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει στρατηγικές εξαγωγικές διαδρομές προς άλλες αγορές – όπως η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική – ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Τουρισμός: Υπερτουρισμός χωρίς ανάλογα έσοδα

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ επεσήμανε πως, παρά την αύξηση αφίξεων κατά 7% έως 10% το 2025, τα έσοδα δεν ακολουθούν την ίδια πορεία, καθώς η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη έχει μειωθεί αισθητά.
Παράλληλα, ο εγχώριος τουρισμός περιορίζεται σε ολιγοήμερες αποδράσεις, κυρίως λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος.

«Έχουμε υπερτουρισμό χωρίς αντίστοιχα έσοδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας σε επαναπροσδιορισμό της τουριστικής πολιτικής και στόχευση σε ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό, που θα αποφέρει πραγματικά οφέλη στην οικονομία και θα σέβεται το περιβάλλον.

Εκπτώσεις χωρίς αγοραστική δύναμη

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε και στην εικόνα της αγοράς κατά τις θερινές εκπτώσεις, σημειώνοντας πως, παρά τις γενναίες προσφορές από πλευράς επιχειρήσεων, η κατανάλωση παρέμεινε υποτονική.

Όπως εξήγησε, οι επαγγελματίες επιδιώκουν να ρευστοποιήσουν τα καλοκαιρινά τους αποθέματα για να ανανεώσουν τα είδη τους, όμως τα περιορισμένα εισοδήματα των νοικοκυριών – τα οποία εξαντλούνται σε βασικές ανάγκες όπως η στέγη, η ενέργεια και τα τρόφιμα – δεν αφήνουν περιθώρια για αγορές.

Αναγκαία η ουσιαστική στήριξη των ΜμΕ

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται για άλλη μια φορά μπροστά σε σύνθετες προκλήσεις και χρειάζονται πραγματική στήριξη.
«Όχι άλλες παρατάσεις υποχρεώσεων, αλλά ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Αυτή είναι η μόνη λύση για να κρατηθεί ζωντανή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.






Δεν υπάρχουν σχόλια: