Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Ο Διευθυντής Φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης στη Λιβαδειά

 


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, ο σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, και η Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς διοργανώνουν την ανοικτή υβριδική* συνάντηση – συζήτηση με τον διεθνώς καταξιωμένο Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, 8.00 – 11.00 μ.μ. με θέμα:


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, 

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ


** Η συνάντηση θα γίνει δια ζώσης στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς και ταυτόχρονα με online σύνδεση μέσω zoom.

Δηλώσεις συμμετοχή: στο site της Βιβλιοθήκης https://liblivadia.gr/ ή https://bit.ly/3Oqp5Tl


Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Γιώργος Αρβανίτης θα συναντηθεί και θα συζητήσει για το ίδιο θέμα με 70 μαθητές του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του 1ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς (υπεύθυνος Γιάννης Βελούδιος).


 Πληροφορίες: Δαμιανός Μωραΐτης, συντονιστής της Ομάδας Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (τηλ. 2261029216 & 6934.312.101  |  damor1952@gmail.com).

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Ο Γιώργος Αρβανίτης γεννήθηκε στις 22 Φεβρουάριου του 1941 στο χωριό Μπρούφλιανη σημερινό Δίλοφο του νομού Φθιώτιδας, λίγες εβδομάδες πριν από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην πιο άγρια, την πιο τραυματική και πα ράλογη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Ο Εμφύλιος βρίσκει τον πατέρα του αντάρτη στο βουνό (όπου και σκοτώθηκε). Τη μάνα του την έπιασαν μόνο και μόνο επειδή ήταν ο άντρας της αντάρτης. Τη δίκασαν στη Λαμία και την καταδίκασαν σε 13 χρόνια φυλάκισης στις φυλακές Αβέρωφ έτσι μείνανε μόνα τους τα 4 παιδιά που μεγάλωσαν με τη φροντίδα των αδελφών της μητέρας του στην Αθήνα. Ο εξάχρονος Γιώργος μεγάλωσε στη Νέα Πεντέλη χώρια από τα αδέλφια του.  Μετά το δημοτικό, γράφεται στη Διπλάρειο Βιοτεχνική Σχολή για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος, ενώ παράλληλα δουλεύει στην οικοδομή. Στα δεκαεπτά του χρόνια αρχίζει να φοιτά σε δραματική σχολή και εργάζεται ως «παιδί για όλες τις δουλειές» στα γυρίσματα μιας ταινίας. Σύντομα γίνεται βοηθός οπερατέρ, ώσπου στα είκοσι πέντε του, το 1966, ο Φίνος τον χρίζει διευθυντή φωτογραφίας. Θα εργαστεί σε μεγάλες επιτυχίες του εμπορικού κινηματογράφου { Οι θαλάσσιες οι χάντρες, Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά, Η αρχόντισσα και ο αλήτης, Η νεράιδα και το παλικάρι κ.ά.).

Το 1968 θα ξεκινήσει η συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που σύντομα θα του χαρίσει το πρώτο βραβείο του φωτογραφίας: στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την Αναπαράσταση. Λίγα χρόνια μετά, θα παραιτηθεί οριστικά από τη Φίνος Φιλμ για να αφοσιωθεί στον κινηματογράφο εκείνο που, όπως λέει, του ταίριαζε. Ακολουθεί η «κινηματογραφική ενηλικίωσή» του και μια λαμπερή διεθνής καριέρα.

Έχει ολοκληρώσει 121 ταινίες μεγάλου μήκους.

Πολυβραβευμένος (6 διεθνή και ακόμη 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), συνεργάτης σκηνοθετών όπως οι Αγγελόπουλος, Κακογιάννης, Βούλγαρης, Γαβράς, Ferreri, Bellocchio, Schlöndorff, Dassin, εισέφερε πάντοτε τη δημιουργική ματιά του στις ταινίες που φωτογράφισε.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως οι Marcello Mastroianni, Harvey Keitel, Emmanuelle Béart, Leonardo Dicaprio, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Maia Morgenstern, Sam Shepard.

Μέλος της AFC (Ένωσης των Γάλλων Διευθυντών Φωτογραφίας) και της GSC (Ένωσης των Ελλήνων Διευθυντών Φωτογραφίας).

Από το 2015 έως το 2020 ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, στη φωτογραφία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: