Επιμόρφωση καθηγητών στο Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα
Ολοκληρώθηκαν οι επιμορφωτικές ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους νέους καθηγητές που συμμετέχουν κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025 στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (πρόγραμμα EPAS).
Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 4 και στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ήταν υποχρεωτικές για τους νεοεισερχόμενους στο πρόγραμμα καθηγητές, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και, στη συνέχεια, να αναπτύξουν με τους μαθητές τις δράσεις τους στη διάρκεια του σχολικού έτους. Με τη σειρά τους, και με τη βοήθεια live webinars, τα οποία θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα, 11 και 12 Νοεμβρίου, θα ενημερωθούν οι μαθητές-υποψήφιοι πρέσβεις για τη δομή και τις βασικές αρχές του προγράμματος, καθώς και τις αρχές και τους τρόπους οργάνωσης και πραγματοποίησης των δράσεων τους.
Στη διάρκεια των ημερίδων, ο διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του ΕΚ και υπεύθυνος των Γραφείων Συνδέσμου, κ. Steve Clark, αναφέρθηκε σε βίντεο στην ύψιστη σημασία του προγράμματος EPAS, καθώς απευθύνεται στους μαθητές - ενεργούς πολίτες του μέλλοντος. Το πρόγραμμα το υποστηρίζουν θερμά οι ευρωβουλευτές, αυξάνοντας πλέον τους πόρους για την προώθηση και επέκτασή του σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων και μαθητών. Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, τόνισε τη σημασία της ενεργούς πολιτειότητας για τη διατήρηση και ενίσχυση της δημοκρατίας, μέσα από τη διάχυση των δράσεων που πραγματοποιούν οι μαθητές, αλλά και τη σημασία της συμμετοχής τους για την παραπέρα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου, και υπεύθυνη για το πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ελβίρα Φόρτε, «αρκεί ο κάθε μαθητής και καθηγητής να αναφέρει τη δράση του και συμμετοχή του σε τρία ακόμα άτομα, ώστε η διάχυση να πάρει τεράστιες διαστάσεις».
Οι ημερίδες διεξήχθησαν με την πολύτιμη συμβολή της ομάδας ERDIC, ακαδημαϊκού παρόχου του προγράμματος, υπό την καθοδήγηση της δρ. Φωτεινής Ασδεράκη, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος έδρας Jean Monnet. Σημαντική προσθήκη για την ολοκληρωμένη επιμόρφωση των καθηγητών ήταν η ομιλία της κ. Μαρίτας Μεντζελοπούλου, DG EPRS, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και τις προτεραιότητες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου 2024-2029, της επικεφαλής του τμήματος εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, δρ Σοφίας Παπαδημητρίου, με επίδειξη διαδραστικών εργαλείων που παρέχονται δωρεάν, καθώς επίσης του κ. Ανδρέα Γαλανού και της κ. Μαρίας Βασιλοπούλου, για τη σημασία της συμμετοχής στην κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης – eTwinning.
Το πρόγραμμα «Σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου–EPAS» ξεκίνησε το 2015 πιλοτικά, και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 40.000 μαθητές και 5.000 καθηγητές, σε όλα τα κράτη της Ε.Ε, οι οποίοι διοργάνωσαν το προηγούμενο έτος δράσ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου