Μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τη Βοιωτία και ειδικότερα για την Κωπαΐδα ήταν η σημερινή, καθώς η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε τις μελέτες και αποφάσισε την υποβολή αίτησης ένταξης του έργου «Εκσυγχρονισμός Αρδευτικών Δικτύων Περιοχής Κωπαΐδας – Α' Φάση» σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, προϋπολογισμού περίπου 36 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός φιλόδοξου σχεδίου κατασκευής κλειστών δικτύων άρδευσης, που θα καλύψει σταδιακά ολόκληρη την πεδιάδα της Κωπαΐδας. Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται να δώσει λύσεις σε ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και να συμβάλει στην ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής της περιοχής.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Η πρόταση αφορά σε εκτεταμένα εγγειοβελτιωτικά έργα στις Δημοτικές Ενότητες Αλιάρτου, Θεσπιέων και Ακραιφνίας (Δήμοι Ορχομενού και Αλιάρτου-Θεσπιέων). Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μεθόδων άρδευσης, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή:
-
Δύο (2) έργων υδροληψίας και αντίστοιχων κεντρικών αντλιοστασίων
-
Τεσσάρων (4) αρδευτικών αντλιοστασίων
-
Τεσσάρων (4) δεξαμενών αναρρύθμισης
-
Αγωγών μεταφοράς συνολικού μήκους 7,82 χιλιομέτρων
-
Εσωτερικών αρδευτικών δικτύων μήκους 77,91 χιλιομέτρων
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης, ο οποίος γνωστοποίησε την εξέλιξη, τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο στην Κωπαΐδα μετά από πολλές δεκαετίες, το οποίο μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Η υλοποίησή του θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, σε μείωση του κόστους άρδευσης για τους παραγωγούς, αλλά και σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των καλλιεργειών. Παράλληλα, θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύοντας το περιβάλλον και δίνοντας λύση σε χρόνια προβλήματα διαρροών και απωλειών νερού.
Τα επόμενα βήματα
Η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί για ένταξη και χρηματοδότηση, με την τοπική κοινωνία να αναμένει πλέον τα «καλά νέα» από τα αρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα πρόκειται για ένα έργο-σταθμό που θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη κάλυψη της Κωπαΐδας με σύγχρονα κλειστά δίκτυα άρδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου