Η νέα σειρά συνεντεύξεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στο κανάλι μας στο YouTube, με τίτλο «ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ», φιλοξενεί προσωπικότητες που άφησαν το αποτύπωμά τους στον επιχειρηματικό και κοινωνικό ιστό του τόπου. Στην πρώτη αυτή συνέντευξη, έχουμε την τιμή να συνομιλήσουμε με έναν αυθεντικό εκφραστή της βιομηχανικής πρωτοπορίας του τόπου: τον Γεώργιο Καλαμπόκα, ιδρυτή της ΕΛΒΑΜ ΑΕΒΕ. Έναν επιχειρηματία που κατάφερε να ενώσει τη μηχανική εφευρετικότητα με την τεχνική κατάρτιση, την παραγωγή με την καινοτομία, και το τοπικό αποτύπωμα με ένα ευρύτερο όραμα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Κώστας Στάϊκος πλαισιώνεται από τους κκ. Γιώργο (αριστερά) και Λουκά Καλαμπόκα (δεξιά). |
Γεννημένος στον Ορχομενό, αλλά με το επιχειρηματικό του έργο να ακτινοβολεί στην ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Λιβαδειάς ο κ. Καλαμπόκας υπήρξε ένας από τους λίγους εκείνους ανθρώπους που δεν ακολούθησαν την εποχή τους – την προηγήθηκαν. Με την ΕΛΒΑΜ ΑΕΒΕ, ανέπτυξε παραγωγή αμαξωμάτων, μηχανημάτων, τρακτέρ, λεωφορείων και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθιστώντας τη Βοιωτία πεδίο εφαρμογής βιομηχανικής τόλμης και τεχνογνωσίας. Ωστόσο, η συμβολή του δεν περιορίστηκε στην επιχειρηματική σφαίρα. Μέσα από την τεχνική σχολή που ίδρυσε στο εσωτερικό της εταιρείας του, μερίμνησε για τη μετάδοση της γνώσης, την κατάρτιση των εργαζομένων και την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης. Πολλοί από εκείνους που πέρασαν την «πύλη της ΕΛΒΑΜ» εξελίχθηκαν σε τεχνίτες, επιχειρηματίες, ανθρώπους με επαγγελματικό ίχνος και αυτοπεποίθηση. Με ειλικρίνεια και έγνοια, στη συνέντευξή του εκφράζει τον προβληματισμό του για την απαξίωση των χειρονακτικών επαγγελμάτων και της τεχνικής δημιουργικότητας. «Λείπουν τα μηχανικά μυαλά», μας λέει με νόημα – όχι ως διαπίστωση παραίτησης, αλλά ως κάλεσμα αφύπνισης. Καλεί τη νέα γενιά να επιστρέψει στη χαρά της δημιουργίας, να δει τις παραγωγικές ειδικότητες όχι ως λύση ανάγκης, αλλά ως προοπτική ζωής. Με τέτοιες αφηγήσεις, η στήλη «ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ» του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στο κανάλι μας στο YouTube δεν επιδιώκει απλώς να τιμήσει πρόσωπα – επιδιώκει να εμπνεύσει. Να ενώσει το νήμα ανάμεσα στις γενιές. Και να μας θυμίσει πως, πολλές φορές, η απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος βρίσκεται στις πράξεις εκείνων που δεν δίστασαν να οραματιστούν — και να δημιουργήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου