Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Γνωρίστε τις ομορφιές αλλά και τις «ανοικτές πληγές» του Τ.Δ. Ακραιφνίου



Tο Orchomenos Press κατέγραψε εικόνες από την έδρα του συνεννοούμενου Δήμου Ακραιφνίας
Σε συνέχεια της ανάρτησής μας (Ο Ηρακλής Ντουφεξής μας «γνωρίζει» το Τ.Δ. Παύλου! ) με την οποία εγκαινιάσαμε μια νέα στήλη όπου η ΠΡΩΤΗ ηλεκτρονική εφημερίδα για τον Ορχομενό και τη Βοιωτία μας «γνωρίζει» καλύτερα την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας μέσω των «πρωταγωνιστών» των Τοπικών μας Διαμερισμάτων, επισκεφθήκαμε το Τ.Δ του Ακριαφνίου, την έδρα του συνεννοούμενου Δήμου Ακραιφνίας και ξεναγηθήκαμε στις ομορφιές του, καταγράφοντας εικόνες, μνημεία, αξιοθέατα αλλά και παραλείψεις που μετά την 1/1/2010 θα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα για τον διευρυμένο Δήμο Ορχομενού.
Ξεναγοί μας αυτή τη φορά, οι δύο υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο Κεντρικό της Εκλογικής Περιφέρειας Ακραιφνίας κκ. Γιώργος Βόμπας (
Γιώργος Βόμπρας, Λάμπη Γούση Βασιλείου και Μάκης Τρωγάδας: Τρείς ακόμη υποψηφιότητες για το Κεντρικό του Δήμου Ορχομενού) και Ευδοκία Μάρα καθώς και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι της Τοπικής Κοινότητας Ακραιφνίου κκ. Κώστας Ανδρίτσος (Κώστας Ανδρίτσος: Με «προίκα» του την προσφορά του, για το Τοπικό του Ακραιφνίου), Μαρία Νίκα και Γιώργος Ψυχούλας (σς. ο κ. Χρήστος Βασιλείου απουσίαζε λόγω εργασίας) με το συνδυασμό «ΟΡΑΜΑ & ΕΡΓΟ» του Υποψηφίου Δημάρχου Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανου.

Όλοι τους πρόθυμοι να μας διαθέσουν όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την περιοχή τους αλλά και να μας επισημάνουν τους πρώτους στόχους που θα θέσουν προς υλοποίηση στο διευρυμένο σχήμα του Καλλικράτη για το Δήμο Ορχομενού. Η επίσκεψή μας στο Τ.Δ. Ακραιφνίου, λοιπόν, ξεκίνησε από την παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου κτισμένη στην θέση του Αρχαίου Ναού του Διονύσου και από την οποία κανείς αγναντεύει πανοραμικά σήμερα το Ακραίφνιο. Τούτο προκύπτει, όπως καταγράψαμε με τις εικόνες μας, από πλήθος ενεπίγραφων λίθων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό στην κατασκευή του κτιρίου. Αναφέρουμε ενδεικτικά τρεις επιγραφές που βρέθηκαν εντοιχισμένες στο κτίριο της εκκλησίας γραμμένες σε μαρμάρινες στήλες και που έχουν πανελλήνιο ενδιαφέρον: Η πρώτη περιλαμβάνει το ψήφισμα για την αποστολή πρεσβείας των Πανελλήνων στην Ρώμη προκειμένου να συγχαρεί τον νέο αυτοκράτορα Γάϊον Γερμανικό (Καλιγούλα) και την ευχαριστήριο επιστολή του αυτοκράτορα προς τους Έλληνες για αυτή τη αποστολή. Η δεύτερη περιλαμβάνει τον λόγο που εκφώνησε ο Νέρωνας στην Κόρινθο το 67 μχ. με τον οποίο παραχωρούσε ελευθερία και απαλλαγή από τους φόρους στους Έλληνες, καθώς επίσης και τις τιμές που απέδωσαν οι Ακραιφείς στον αυτοκράτορα και η τρίτη περιλαμβάνει την κοινωνική προσφορά του Επαμεινώνδα προς τους συμπολίτες του Ακραιφείς, τους Βοιωτούς, και στους Έλληνες γενικότερα. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα Βοιωτικά, μέχρι το 175 μχ. εξακολουθούσε να υπάρχει στη θέση αυτή ο παλαιός ναός του Διονύσου και το λατρευτικό του άγαλμα. Μεσολάβησε μια σκοτεινή περίοδος εκατοντάδων ετών για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα. Έτσι, φτάνουμε στον 14ο μχ. αιώνα, την περίοδο της φραγκοκρατίας, οπότε χτίζεται στην θέση αυτή ένας καινούργιος χριστιανικός ναός.
Πρόκειται για το ναό του Αγίου Γεωργίου, η ίδρυση του οποίου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, πρόσφατα για το χώρο αυτό, είχαμε και μια πολύ ευχάριστη είδηση. Πρόκειται για την ένταξη των έργων στερέωσης και αποκατάστασης του με το ποσό των 400.000 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας» και στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 58 – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ , έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.5 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα εκτελεστούν από την Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Θα «σωθούν» εν τέλει ο ναός του Αγίου Σώζοντος (11ος αιώνας) αλλά και ο Άγιος Γεώργιος στο Ακραίφνιο ).
Ακολούθως επισκεφθήκαμε το νέο γήπεδο του Απόλλωνα Ακραιφνίας, ένας σύγχρονος χώρος άθλησης για την τοπική ομάδα που σχεδόν ακουμπά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, καταγράφοντας στιγμιότυπα από το φιλικό αγώνα των παλαιμάχων, όπου και συναντήσαμε και τον Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με το Συνδυασμό του κ. Κώστα Ξηρογιάννη "ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" κ. Γιάννη Μαυροδήμο.
Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο για την «μπούκα», την περιοχή όπου καταλήγουν μέσω της «διώρυγας της Καρδίτσας» τα νερά της Κωπαϊδας και χύνονται στη λίμνη Υλίκη. Οι παλαιότεροι Ορχομένιοι θα έχουν επισκεφθεί την συγκεκριμένη περιοχή την Πρωτομαγιά, όπου κατά παράδοση συγκεντρώνονται οι Βοιωτοί και γλεντούν με φόντο το ανοιξιάτικο τοπίο. Με την κάμερά μας καταγράψαμε εικόνες από μια πανέμορφη περιοχή, ένα φυσικό τοπίο ιδιαίτερο που «μυρίζει» σύγχρονη ιστορία, καθώς γύρω του υπάρχουν διάσπαρτα «μνημεία» από την περίοδο όπου στην περιοχή κατοικούσαν οι βρετανοί διαχειριστές του μετέπειτα Οργανισμού Κωπαϊδας.
Οι ξεναγοί μας, μας πήραν κυριολεκτικά από το χέρι και μας εξήγησαν την σπουδαιότητα του χώρου για την περιοχή τους ενώ δεν μας «έκρυψαν» την επιθυμία τους ο τόπος αυτό να «ξαναζωντανέψει». Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ξεναγηθήκαμε στο πρώτο – εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο πλέον – υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ` 80 τροφοδοτούσε με ρεύμα το χωρίο αλλά και την γύρω περιοχή, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.
Σήμερα το σύγχρονο αυτό μνημείο – ένα από τα πολλά δείγματα σημαντικής αρχιτεκτονικής που μας άφησαν ως περιουσία οι βρετανοί διαχειριστές, πολλά από τα οποία – όπως συνέβη με το πέτρινο συγκρότημα στον Ορχομενό - διασώθηκαν, άλλα όμως, όπως το συγκεκριμένο κτίσμα πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Η επίσκεψή μας στο Ακραίφνιο ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μας στο σημείο απ` όπου ξεκινήσαμε, παρουσία και του Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου κ. Σωτήρη Γεωργίου. Το κέντρο του Τοπικού Διαμερίσματος, ενός πολύ ζωντανού και αυτόνομου χωριού, η κυρίαρχη παρουσία του οποίου και στον διευρυμένο Δήμο Ορχομενού – όπως και για το Τ.Δ. Κοκκίνου και Κάστρου – θεωρείται δεδομένη με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης στην πράξη, το πιθανότερο από την πιο δυναμική ομάδα υποψηφίων που έχει αποδείξει πώς να κάνε το… ΟΡΑΜΑ, ΕΡΓΟ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου