Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Στερεά Ελλάδα – Πάρε μια Γεύση»: Η Θήβα στην καρδιά της γαστρονομίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας


Με εξαιρετική επιτυχία και ενθουσιώδη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας για το 2025 «Στερεά Ελλάδα – Πάρε μια Γεύση», που φιλοξενήθηκε στην ιστορική Θήβα στις 28 και 29 Ιουνίου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Θηβαίων, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Θήβας, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Το φεστιβάλ αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση μιας σειράς δράσεων που σχεδιάζονται σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, με στόχο τη δυναμική ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι άνθρωποι της παραγωγής – 10 Βοιωτοί παραγωγοί παρουσίασαν αυθεντικά, ποιοτικά προϊόντα της βοιωτικής γης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις επισκεπτών και επαγγελματιών της εστίασης.


Η γιορτή της γεύσης πλαισιώθηκε από γευσιγνωσίες και ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις με προϊόντα της τοπικής γης. Ο καταξιωμένος Λειβαδίτης σεφ Δημήτρης Νικαινάς, μαζί με τους ταλαντούχους Θηβαίους Γιώργο και Αλέξανδρο, δημιούργησαν εμπνευσμένα πιάτα που ανέδειξαν τη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα της Βοιωτίας, παντρεύοντας παράδοση και καινοτομία. Κάθε γεύση μετουσιώθηκε σε αφήγηση ταυτότητας, πολιτισμού και γαστρονομικής κληρονομιάς.

Τη βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους θεσμικοί εκπρόσωποι που στηρίζουν έμπρακτα την τοπική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα:
ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γιώργος Αραπίτσας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Κώστας Στάϊκος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και Αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Νίκος Κοβάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κα Φανή Παπαθωμά και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κώστας Γαλάνης, κ.α.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο έμπειρος Βοιωτός δημοσιογράφος Λάμπρος Ρόδης, που με τη ζωντανή του παρουσία συνέβαλε στη δυναμική ροή του φεστιβάλ και στη σύνδεση κοινού και δημιουργών.







Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Γαλάνης, τόνισε τη στρατηγική σημασία της διοργάνωσης:

«Η Θήβα αποτέλεσε την αφετηρία για ένα γαστρονομικό ταξίδι που διασχίζει ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Η απήχηση του φεστιβάλ αποδεικνύει τη δυναμική των τοπικών μας προϊόντων και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και επαγγελματιών της εστίασης. Με τα Φεστιβάλ Γαστρονομίας, ενισχύουμε την τοπική οικονομία και αναδεικνύουμε την ταυτότητα του τόπου μας».

Το φεστιβάλ αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου δράσεων που περιλάμβανε θεματικές εκδηλώσεις για την αμπελουργία, το κρασί και την αγροδιατροφική αλυσίδα, συνδέοντας τη γαστρονομία με τον αγροτουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη στήριξη θεσμών, την αφοσίωση των παραγωγών και το μεράκι των δημιουργών, το «Στερεά Ελλάδα – Πάρε μια Γεύση» δεν ήταν απλώς ένα φεστιβάλ. Ήταν μια εμπειρία αυθεντικότητας, μια πλατφόρμα συνεργασίας και επιχειρηματικής ώθησης. Ένα γαστρονομικό κάλεσμα που αποτυπώνει τη γεύση, την ιστορία και την ψυχή της Στερεάς Ελλάδας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου